Діяли під прикриттям такого собі «реабілітаційного центру» для осіб з нарко- та алкозалежністю. Будь-хто мав змогу помістити сюди своїх «незручних» родичів, сплачуючи щомісяця від чотирьох до семи тисяч гривень.

Як розповіли в Нацполіції в області, наприкінці квітня під час обшуків в орендованому приватному двоповерховому будинку на території Дніпровського району встановили організатора незаконної діяльності. Ним виявився місцевий житель, який безпосередньо контролював діяльність угруповання, розподіляв ролі між його учасниками. Одні члени «центру реабілітації» застосовували фізичну силу в разі спротиву «пацієнта», інші шукали клієнтів через рекламні оголошення в Інтернеті, спілкувалися з родичами залежних осіб.

Керівник закладу облаштував будинок ґратами на вікнах, металевими замками на дверях і паркані. Здійснювалася цілодобова охорона приміщення. «Пацієнтів» залучали до господарських робіт на будівництві й дачних ділянках. Зароблені ними кошти переходили до організатора й розподілялися між членами угруповання.

У зазначеній установі й за місцем проживання зловмисників вилучили документацію на осіб, які проходили «реабілітацію», комп’ютерну техніку, банківські карти тощо.

«У так званому реабілітаційному центрі перебували 14 осіб, жителі Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Їх утримували проти волі в ізоляції і в антисанітарних умовах, без належного медичного обстеження, застосовуючи психологічне й фізичне насильство. Керівник не мав жодних дозвільних документів на заняття такою діяльністю», — повідомив начальник Управління міграційної поліції Андрій Довбня.

Досудове розслідування триває. Установлюють усіх осіб, причетних до злочинної діяльності.

Запоріжжя.

Фото Нацполіції в Запорізькій області.