Учора на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив: чергову, третю, «ковідну» хвилю подолано, однак не час прохолоджуватися — слід готуватися до четвертої хвилі… За його словами, над світом нависла загроза у вигляді нового «індійського» штаму коронавіруса.

«Цей вірус уже зафіксували в Польщі, Румунії та інших країнах Європи. Тому для нас це досить серйозний виклик. Новий штам дуже небезпечний і дуже агресивний, навіть більше, ніж «південноафриканський» і «британський», — сказав Степанов.

Міністр пояснив, що новий штам виражений надтяжкою клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається тяжка інтоксикація організму. За повідомленням індійських ЗМІ, також фіксуються випадки критичних уражень слизової носа й горла.

На тлі «тріумфальної ходи» коронавірусної хвороби тільки вакцинація і вироблення колективного імунітету зможе її зупинити. У нашій країні темпи антиковідної імунопрофілактики далеко не найкращі.  Так, за добу щеплення від коронавірусу отримали 2 194 особи, а в Києві та трьох областях не зробили жодної ін’єкції. «Станом на 10 травня 2021 року в лист очікування вакцинації від COVID-19 записалося 531 754 людини», — написав Максим Степанов на своїй сторінці у Фейсбуці.

Однак в уряду амбіційні плани — наступного року закінчити процес вакцинації 70 і більше відсотків дорослого населення. Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, українці прожили рік з COVID, ще рік має піти на завершення боротьби з цією хворобою.

Зі свого боку глава Мінохоронздоров’я повідомив, що цього року Україна одержить 20 млн доз вакцини Pfizer. «Нам вдалося збільшити поставки вакцини виробництва компанії Pfizer BioNTech удвічі вже в цьому календарному році», — поінформував він. Водночас додав, що Україна в 2021-му має отримати 42 млн доз вакцин від коронавірусу, й вони всі вже законтрактовані.

Міністр Степанов запевнив, що вже почав переговори стосовно забезпечення вакцинами в 2022-му, в 2023 роках. Мовляв, робота ведеться так, щоб «це були контракти не з одним виробником, щоб ми не були сильно залежні від тієї чи іншої країни, на території якої перебуває виробництво вакцин».