Сквер імені Генерала Марка Безручка, командира 6-ї січової стрілецької дивізії Армії УНР, який у 1920 р. під Замостям стримав наступ більшовицької армії, що прямувала на Варшаву й далі на захід — завойовувати Європу, відкрито у Гданську 9 травня за участі дипломатів, місцевої влади та української громади.

Посольство України в Польщі на своїй сторінці у Фейсбуці повідомило, що минулорічне рішення міської влади Гданська про присвоєння скверу імені Марка Безручка стало чудовим жестом визнання його заслуг. «Ця подія є символічною, оскільки у травні 1920 року об’єднані військові сили Армії УНР та Війська Польського завдали перший вирішальний удар Червоній армії під Києвом, а їхню перемогу 9 травня увінчав військовий парад на київському Хрещатику», — зазначив посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця у вітальному листі до учасників урочистостей, який зачитав радник — посланник Посольства України в Польщі Олег Куць.

Під час заходу пролунали гімни України та Польщі та слова подяки всім, хто долучився до реалізації цієї важливої ініціативи, зокрема, меру Гданська Александрі Дулькевич, голові міської ради Агнєшці Овчарчак, депутатам ради та консулу України в Гданську Леву Захарчишину.

Александра Дулькевич зазначила, що сквер на честь генерала УНР Марка Безручка у Гданську відкрито в День Європи і в дусі європейської солідарності. За її словами, він є справжнім героєм боротьби «за нашу і вашу свободу», за європейські цінності. Вона підкреслила, що Україна є і завжди була в Європі, а зараз прагне до членства в ЄС та НАТО.

Учасники урочистостей на честь вояка Армії УНР висадили кущі калини.

Сквер розташований на перетині вулиць Капрув і Оборонців Вестерплатте. У 2018 році іменем генерала Марка Безручка, який після битви, що ввійшла в історію як «Чудо на Віслі», жив і працював у Варшаві, був членом Вищої військової ради УНР в екзилі, головою Українського клубу і Українського воєнно-історичного товариства, редактором і видавцем військово-історичного мемуарного збірника «За Державність», названо рондо (кругове перехрестя) у Вроцлаві, а в 2020-му — сквери у Варшаві та Кошаліні.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України в Польщі.