Під час проведення творчих зустрічей у рамках національно-мистецького проекту «ARTПЕРЕМИР’Я» у прифронтовій зоні.

Більше трьох тисяч дітей із Мар’їнки, Новомихайлівки, Новолуганського, Світлодарська, Парасковіївки, Миронівського, Красногорівки та інших прифронтових населених пунктів Донеччини долучилися до святкової акції «Радість дітям на Великдень», яка проходила у рамках національно-мистецького проекту «ARTПЕРЕМИР’Я». Творчі зустрічі малечі, яка мешкає в районі проведення ООС, були організовані за сприяння командувача об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

«Турбота про щасливе життя українських дітей для нас не є обов’язком. Це передусім — поклик серця», — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За словами командувача, нині на території Донецької та Луганської областей дуже обмежена кількість театральних установ, які працюють системно. Саме тому, національно-мистецький проект «ARTПЕРЕМИР’Я» діє не ситуативно, а на постійній основі.

«Упродовж кількох років, що реалізується проект, уже понад 12 тисяч дітей з населених пунктів, які наближені до лінії зіткнення, відвідали вистави провідних театральних колективів України», — підкреслив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

У селищах Світлодарської дуги навчилися «слухати небо»

Життя у Світлодарську, Миронівському, Луганському, Кодемі та інших наближених до лінії зіткнення населених пунктах Світлодарської дуги «мирним» назвати важко. На вулицях — чисто і прибрано, квітнуть весняним цвітом дерева, вибілені фасади домівок. Але навколишні степи та повітря сповнені тривоги та небезпеки. До лінії розмежування у деяких місцях — лічені сотні метрів. До окупованого Дебальцевого — кілька кілометрів. Та навіть декілька необережних кроків у бік непідконтрольної території можуть виявитися фатальними, й про це свідчать подекуди встановлені стовпчики з щитами «Обережно: міни!». Не дуже спокійною видається й нібито чиста, прозора небесна блакить: за сім років війни діти та дорослі навчилися в прямому сенсі «слухати» небо — дослухатися до кожного гуркоту й свисту, який може походити від прильоту куль та артилерійських снарядів. «Діти прифронтової зони — особливі, — розповідає начальниця відділу освіти

Світлодарської міської ради Олена Антоненко. — Ті з них, кому в 2014 році було дев’ять років, вони фактично виросли на війні. А малюки, які народилися в 2014-му, тепер ідуть до школи».

Із майже двох тисяч юних жителів Світлодарської територіальної громади, 600 мають статус «Діти війни». Постійне, впродовж семи років проживання маленьких українців у районі проведення бойових дій не могло не позначитися на їхньому фізичному та психологічному стані. Тут пам’ятають інтенсивні обстріли 2015-2016 років, коли ховалися від куль і снарядів у підвалах та бомбосховищах. Половина сімей тоді просто полишила свої небезпечні домівки й виїхала вглиб України.

Отже, залишилися найбільш стійкі та випробувані.

Саме юних мешканців Світлодарська та Миронівського першими відвідали учасники проекту «АРТПЕРЕМИР’Я». На тлі кількох років життєвих випробувань творчі зустрічі у рамках проекту «АРТПЕРЕМИР’Я» дозволили малечі на деякий час відволіктися від подій війни й відчути спокій та радість.

Добрі справи множаться добром

Парасковіївська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №40 посідає особливе місце у проекті «ARTПЕРЕМИР’Я». Тут виховуються та отримують середню освіту 146 дітей з усього Бахмутського району, зокрема й із прифронтових населених пунктів. Дружба цього колективу з військовими розпочалась із допомоги генерал-лейтенанта Сергія Наєва в організації поїздки юних спортсменів школи-інтернату на змагання. Тепер вихованці закладу регулярно виїжджають на спортивні турніри до Львова, Червонограда, Вінниці, Одеси, Києва та багатьох інших міст України. Згодом, за безпосередньої участі керівника-координатора проекту «ARTПЕРЕМИР’Я» Бориса Кутового, було організовано медичне обстеження та лікування вихованців школи-інтернату на базі Дніпропетровської та Запорізької обласних клінічних лікарень.

Дивна річ, але учні прифронтового Миронівського, надихнувшись благодійною програмою у рамках «ARTПЕРЕМИР’Я», минулого року на Святого Миколая й самі ініціювали відвідання Парасковіївської спеціальної школи-інтернату з благодійною акцією. «Ми стільки отримали добра від небайдужих людей, що тепер і самі хочемо ділитися добром та робити корисні справи для своїх ровесників», — сказали школярі. Вони виступили у школі-інтернаті з виставою, і тепер дітей пов’язує справжня дружба.

Цього року творча група Чернігівського обласного театру ляльок ім. О. Довженка презентувала маленьким мешканцям сходу музичну інтермедію «Великдень із космічними мишами», яка була спеціально створена для проекту «ARTПЕРЕМИР’Я». Автор п’єси режисер-постановник Антон Шеремок зробив наголос у сценарії на інтерактив, завдяки якому діти перебувають у постійному русі та долучаються до всіх перипетій сюжету. В інтермедії задіяні актори Роман і Ольга Маджуги та Ольга Ільо.

Завідувачка літературною частиною театру Мирослава Губар зазначає:

«Втретє наш творчий колектив стає учасником проекту «ARTПЕРЕМИР’Я». У 2019 році Чернігівський обласний театр ляльок ім. О. Довженка представив дітям Донбасу п’єсу «Ангелик, що загубив зірку». Восени 2020 року ми брали участь у фестивалі «Печера казок» із двома виставами. І тепер — нова постановка, якій, безумовно, радіють юні глядачі».

Для вихованців Парасковіївської спеціальної школи-інтернату №40 творчі зустрічі з професійним театром також стають дедалі звичними. У вересні 2020 року актори Чернігова презентували їм свої спектаклі у соляних печерах міста Соледара на глибині 288 метрів. Тоді в рамках національного проекту «АRТПЕРЕМИР`Я» було проведено театральний міні-фестиваль дитячих театрів «Печера казок». Тепер понад три тисячі  юних мешканців Донеччини в рамках святкової акції «Радість дітям на Великдень» не тільки побували на казкових виставах, а й отримали від військових смачні Великодні паски, передані в район проведення ООС за сприяння Корпорації «АТБ», Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів» та інших благодійників і помічників.

Національний проект «АRТПЕРЕМИР`Я» був заснований за ініціативи та сприяння командувача об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва й успішно впроваджується вже три роки поспіль. Загалом за період дії проекту організовано та проведено більш ніж 35 виступів кращих артистів та театральних колективів, на яких побувало майже дванадцять тисяч дітей із району проведення ООС та дорослих.

Також у грудні 2020 року, напередодні новорічних та різдвяних свят, більш ніж 2000 «дітей війни» взяли участь у святковій акції «Книжка в гості завітала — свято дітям влаштувала». Малюки побачили театральні вистави та отримали солодкі подарунки.

Перед красою мистецтва гармати мають мовчати!

І знову — прифронтова зона, тепер уже в районі Мар’їнки та Красногорівки. На початку травня обидва населені пункти зазнали потужних артилерійських обстрілів з боку окупованого Донецька. Спершу постраждала Мар’їнська районна лікарня, розташована у Красногорівці, де внаслідок «прильоту» снаряду здригнувся лікувальний корпус, в якому проходять лікування 45 осіб, хворих на COVID-19 і пневмонію. Загалом від вибуху були пошкоджені 20 склопакетів вікон, автомобіль «швидкої». Дерево горобини, в яке влучив снаряд, просто розтрощене на дрібні тріски... Через чотири дні сталася нова серія обстрілів — уже по житловому сектору Мар’їнки, внаслідок чого постраждали кілька будівель і автівка.

Важко уявити, але на тлі таких потрясінь місто продовжує жити, зокрема й творчим життям. Однією з яскравих Великодніх подій стало відкриття у приміщенні Мар’їнського районного Центру дитячої та юнацької творчості персональної виставки юної художниці Меланії Клименко «Мої сни».

З визначною подією в її житті маленьку майстриню живопису привітали заступник Мар’їнської міської військово-цивільної адміністрації Дмитро Верецун та офіцер командування об’єднаних сил ЗСУ, координатор національно-мистецького проекту «АRТПЕРЕМИР`Я», письменник Борис Кутовий. Авторці картин, що увійшли до експозиції, всього 11 років. Меланія Клименко почала два роки тому займатися у студії образотворчого мистецтва «Степ», якою керує досвідчений педагог і відмінник освіти України Анатолій Дзюбан. Та вже за такий короткий час дівчинка оволоділа різними техніками образотворчого мистецтва, надаючи перевагу саме живопису. До уваги відвідувачів експозиції були запропоновані чудові авторські роботи, які перемагали в районних, обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсах-виставках.

«Дуже символічно, що в Мар’їнці, яка постійно, всі сім років війни перебуває під обстрілами, ростуть унікальні діти. Я це відчув ще у 2015 році, коли вперше прибув до Мар’їнки й запам’ятав на все життя, як за кілька вулиць звідси по мені пристрілював новітній зразок снайперської гвинтівки ворожий снайпер. Уже тоді щось у моєму серці змінилося, і я відчув усю важкість і водночас шляхетність місії жителів міста. Саме тут, у Мар’їнці, народжується нова Україна, народжується нове життя. Мар’їнка — це серце України. Сьогодні у своїх картинах Меланія Клименко висловила свої мрії, і я хочу, щоб ці мрії дівчинки, як і інших дітей, здійснилися: адже якими є сьогодні дитячі мрії, такою буде завтра вся Україна. Саме заради здійснення всього, про що мріють діти, працюють і відбудовують прифронтове місто їхні батьки. Саме заради цього українські військові боронять рідну землю. Саме заради того, щоб Україна була щасливою, ми щодня долаємо труднощі й випробування на своєму шляху», — сказав письменник Борис Кутовий.

Поруч, у виставковому залі Мар’їнського районного Центру дитячої та юнацької творчості діє виставка-конкурс робіт декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Великодній дивограй». Сотні її яскравих і неповторних експонатів створені руками учнів: великодні писанки, картини, сувеніри. Але сам виставковий зал, де зібрана унікальна колекція, неодноразово перебував під обстрілами російсько-окупаційних військ. «Звідки стріляли?» — запитую.

Директор Мар’їнського районного Центру ДЮТ Аліна Косе у відповідь підводить мене до вікна і вказує на терикон шахти «Трудовська», за яким уже височіють контури багатоповерхівок окупованого Донецька:

«Ось звідти, з вершини, періодично «працює» ворожий снайпер. Кулі, пробивши вікно, застрягали у стінах, трощили твори мистецтва. Лише за щасливим збігом обставин у приміщенні під час обстрілів не було людей».

...У прифронтових школах Мар’їнки та Красногорівки пройшли чергові вистави «Великодня із космічними мишами». І відчувалася дивовижна річ: попри близькість цих шкіл до лінії зіткнення, попри небезпеку, що панувала навкруги, у дітей сяяли очі від зустрічей із акторами справжнього професійного театру. На жаль, такі творчі зустрічі відбуваються тут вкрай рідко.

Краща винагорода — вдячний блиск очей і слова: «Не зупиняйтеся, продовжуйте ще!»

Позаду — три перші роки реалізації проекту «ARTПЕРЕМИР’Я», і проведені цими днями зустрічі, відверте спілкування з мешканцями прифронтових міст і селищ, гарячі оплески й посмішки дітей показують: сьогодні рівень національної самосвідомості юних і дорослих громадян сходу є значно вищим, ніж кілька років тому. На святкові вистави діти приходили в українських вишиванках і привітно віталися з гостями українською мовою. Раніше таке зустрічалося на Донеччині нечасто.

«Знаєте, я пригадую 2016 рік, коли прийшла на шкільну лінійку в українській вишиванці, — пригадує поважна педагог. — На мене оточуючі тоді дивилися такими пронизливими поглядами, що я почувалася, ніби стою перед ними гола...»

Зовсім по-іншому, ніж колись, сприймають діти і працівники шкіл українських захисників у військових одностроях. Під час загострення на Світлодарській дузі у 2015-2016 роках, коли кулі та снаряди з окупованого Дебальцевого падали просто на будівлі та залітали у вікна, озброєні військові патрулі навідувалися й до освітніх закладів. Тоді, на тлі активних бойових дій та смертельних випадків, в очах дітей був страх, і педагоги змушені були просити воїнів залишити їхню зброю десь поблизу, біля входу. Втім, сьогодні між військовослужбовцями та цивільним населенням — повна довіра й здебільшого дружні стосунки. Цьому сприяло, по-перше, масштабне відновлення пошкодженого обстрілами житла. Часто проводяться й товариські матчі з футболу та інших видів спорту між молоддю прифронтових міст і військовослужбовцями, виступи творчих колективів та інші спільні заходи. Театральні вистави у рамках проекту «ARTПЕРЕМИР’Я» стали черговим важливим кроком на цьому шляху.

«Ви, головне, не зупиняйтесь і приїжджайте до нас частіше!» — просили дорослі, помічаючи вогник радості у дитячих оченятах.

«Ми не вперше на сході з проектом «ARTПЕРЕМИР’Я». Тут зовсім інші реакції дітей і зовсім по-іншому відчувають себе актори. Складається якийсь особливий взаємозв’язок між ними. Тому коли військові запрошують нас взяти участь у проекті, ми без вагань зголошуємся та вирушаємо на Донбас. Було дуже зворушливо, коли діти Красногорівки подарували нам на згадку зроблені власноруч пасхальні листівки», — поділився своїми враженнями від зустрічей на Донеччині режисер-постановник театру Антон Шеремок.

Художній керівник проекту «ARTПЕРЕМИР’Я», театральний діяч Максим Добролюбов переконаний, що театральне мистецтво насправді здатне творити справжні дива.

«Є глибокий сенс у тому, що військові, окрім виконання свого основного завдання — протистояння ворогу, також упроваджують гуманітарні акції. Завдяки ним ми хочемо посіяти зернятко доброти у вразливих дитячих серцях, бо саме цим дітям жити в оновленій Україні, — наголошує Максим Добролюбов. — Головне враження для мене — це щире захоплення дітей і відчуття ними дивовижної сили театру! Водночас я бачу, що нам треба ще багато робити й приїздити сюди не раз на три місяці, а набагато частіше. Причому не тільки ми, а й кожен справжній професійний театр вищого ґатунку має виступити перед маленькими мешканцями сходу».

Керівник-координатор проекту, офіцер командування об’єднаних сил ЗСУ, журналіст та письменник Борис Кутовий поділився своєю найзаповітнішою мрією: щоб через кілька років він міг запропонувати громадам Донеччини та Луганщини гастрольні виступи професійних театрів, зокрема, для дитячої аудиторії, а йому у відповідь би відмовляли через те, що усі виступи театрів та інші культурні заходи розписані на кілька місяців наперед. При цьому Борис Кутовий зазначає:

«Проект «ARTПЕРЕМИР’Я», який системно реалізується за безпосереднього сприяння командувача об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва, дає змогу долучити дітей війни за допомогою кращих театральних колективів до надбань української культури. Театри при цьому працюють безплатно. Ми не раз привозили сюди театральні колективи, й вони приїжджають на схід України за покликом серця. Ці дитячі посмішки, які ми сьогодні бачили — вони дуже дорого коштують і є свідченням: вистави й благодійні творчі акції залишили слід в душі дитини. Ними засіяні зерна радості, які потім виростуть у велике дерево і дадуть безліч плодів добра».

За словами Бориса Кутового, саме завдяки таким акціям, як «ARTПЕРЕМИР’Я», вислів «Діти — це майбутнє України» стає не просто гарними словами. «Це — реальність, із якою ми не можемо не рахуватися, — наголосив письменник. — Адже Україна і діти — це єдине, нерозривне. Цими днями ми говоримо: «Христос Воскрес. Воскресне й Україна!».

Фото автора.