Про це заявили днями на брифінгу голова СБУ Іван Баканов і Генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

За інформацією очільників силових відомств, оскільки обидва фігуранти відсутні за місцем проживання та у зв’язку з неможливістю безпосереднього вручення письмових повідомлень про підозру, їх скеровано (згідно глав 6 та 11 КПК України) до останніх відомих місць проживання, а також до адміністрації за місцем їх роботи (тобто у Верховну Раду України).

«Зокрема, Медведчук і Козак підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України). СБУ має аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці цих осіб з країною-агресором, — зазначив І. Баканов.

За його словами, крім того, фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії — для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (у морській економічній зоні України, яка тимчасово окупована РФ).

Тим часом, Віктор Медведчук стверджує, що він перебуває в Україні. Принаймні така інформація з’явилася на офіційному сайті партії «Опозиційна платформа — За життя». Обшуки у себе вдома і в офісі депутат назвав незаконними, запевняючи, що нічого протизаконного у нього не виявили. Метою обшуків він назвав вручення підозри. «Все, що відбувається зі мною, є політичною розправою за мою принципову політичну позицію. Заявляю, що я перебуваю в Україні і не збираюся ховатися від правосуддя», — заявив він, додавши, що має намір брати участь у «законних слідчих діях».