У цю схему гарнесенько вкладаються полум’яні виступи цілого ряду електронних медіа в РФ та окупованому Криму про буцімто руйнування дамби на Північно-Кримському каналі, яка не дає дніпровській воді потрапляти на півострів. Інформацію про міфічні протічки споруди подали нібито як передрук заміток в українських ЗМІ. Та чомусь жодне джерело точно не назвали. Це, мабуть, не випадково, оскільки таких публікацій у вітчизняних виданнях — електронних та друкованих — не було. І не могло бути в принципі, оскільки дамба стоїть собі й ніяких ознак руйнування не подає.

Начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко здивований: «У нас біля дамби знаходиться технічний пост, чиї співробітники оглядають її щоденно. Ніяких ознак руйнування чи протічок вони не виявляли, і я не знаю, звідки узялася така провокаційна інформація».

З дамбою біля адміністративної межі Херсонщини та Криму проблема геть інша. Її звели ще 2017 року, але Північно-Кримський канал досі не прийняв споруду на свій баланс. Адже вона збудована тільки на 80 відсотків: досі не вистачає передбаченої проектом внутрішньої галереї для доступу до засувки, аби за потреби можна було дати хід воді в Крим. Не забетонований також нижній б’єф, що додало б конструкції міцності. Та з стримуванням водного потоку дамба й без того чудово впорається — от з пуском води можуть бути технічні складнощі.

На підтвердження «дези» стосовно протічок на ПКК автори побрехеньок часом виставляють світлини, де на дні каналу справді видно якісь калюжі. Але насправді протічки тут зовсім ні до чого. Просто нинішня весна на Херсонщині виявилася досить щедрою на зливи. Частина опадів потрапила до каналу (це природний процес), та ще не встигла випаруватися. Тиждень-два теплих днів, і пропагандистські «докази» зникнуть, наче роса на сонці. Й доведеться тоді кремлівським «солов’ям» іншу казочку придумувати. Що ж, фантазія у них багата — пустять в обіг інший фейк такого ж штибу. І нам, і їм не звикати.

Херсонська область.