Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час дводенної Міжнародній конференції «Наркотична та алкогольна залежність: безпека суспільства, захист неповнолітніх, психічне здоров’я» розповіла про стан додержання прав людини у реабілітаційних центрах для алко/наркозалежних.

Вона зазначила, що в рамках здійснення парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина Офіс Уповноваженого досліджував питання лікування та реабілітації алко- і наркозалежних дітей, діяльності приватних реабілітаційних центрів та лікування наркозалежних в установах виконання покарань. За словами Омбудсмана, у 2020 році в центрах соціальних служб отримували послуги 9593 сім’ї, в яких є алко/наркозалежні. У цих сім’ях виховується 17387 дітей. Їм здебільшого надавались послуги соціального супроводу, консультування та соціальної профілактики. «На сьогодні в Україні відсутні спеціальні центри медико-соціальної реабілітації для лікування дітей від алкоголізму та наркоманії. Останній припинив свою роботу у 2014 році. А до притулків та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння не приймаються, діти поселяють разом із дорослими особами із залежностями», — розповіла Людмила Денісова.

За словами Уповноваженого, з метою моніторингу додержання прав людини на особисту безпеку та здоров’я у 2020 році Офісом Омбудсмана було проведено 40 моніторингових візитів до таких закладів, із початку 2021 року здійснено три моніторингові візити, під час яких виявлено належні умови для реабілітації неповнолітніх. Крім того, як повідомляє прес-служба Уповноваженого, Людмила Денісова наголосила на відсутності механізму державного контролю за діяльністю приватних реабілітаційних центрів для осіб із залежностями: власниками та/або засновниками таких центрів у більшості випадків є благодійні або громадські організації, діяльність яких не ліцензується, отримання дозвільних документів законодавством не передбачено, а в їхніх статутах взагалі не зазначено про надання послуг із реабілітації. «Оскільки більшість таких закладів розміщується у приватних будинках, це надає можливість їх керівникам не допускати до цих закладів представників державних органів з контролю. Під час моніторингових візитів у деяких випадках працівників секретаріату Уповноваженого не допускали до закладів, оскільки ця територія є приватною власністю. Такі само аргументи надавалися і працівникам поліції, які прибували за викликом членів моніторингової групи», — розповіла Людмила Денісова.

Вона зазначила, що з метою забезпечення захисту прав осіб, які перебувають у приватних центрах, необхідно в першу чергу законодавчо врегулювати їхню діяльність та передбачити відповідальність за здійснення такої діяльності без належного юридичного оформлення.