Законопроект № 5204, що передбачає введення кримінальної відповідальності за невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони довкілля, зареєстрував народний депутат Сергій Штепа (на знімку).

 

«І хоча проект закону ще не пройшов розгляд у профільному Комітеті з питань правоохоронної діяльності, він отримав негативний відгук від Комітету з питань екологічної політики і природокористування, а також організацій, які представляють інтереси підприємств», — заявив автор.

На його думку, під час ухвалення рішення члени комітету насамперед керувалися думкою Європейської Бізнес-Асоціації, яка у своєму висновку до законопроекту зазначила, що посилення відповідальності за недопуск екоінспекторів на підприємства призведе до додаткового тиску на бізнес і може йому нашкодити.

Сергій Штепа наводить приклад Франції, парламент якої 4 травня ухвалив пакет законопроектів, що передбачають уведення кримінальної відповідальності за завдання шкоди екології та клімату. Зо-крема, Кримінальний кодекс Франції доповнюється новим видом злочину, так званим екоцидом — навмисне завдання шкоди здоров’ю, флорі й фауні, а також забруднення атмосферного повітря, води або ґрунту в національних масштабах.

«За такі дії французькі парламентарії передбачили штраф в 4,5 мільйона євро й десять років в’язниці. Про жоден тиск на бізнес при цьому ніхто не згадує! Ці нововведення були проголосовані парламентом Франції з ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона у відповідь на протести «жовтих жилетів», — каже народний депутат.

Якщо це схвалить Сенат Франції, то ці питання буде винесено на референдум. Водночас еко-активісти залишилися незадоволеними такими змінами в законодавстві: вони вважають, що навіть цих змін недостатньо для захисту екології.
«Очевидно, що якщо Франція запроваджує кримінальну відповідальність за завдання шкоди екології, то і в Україні ми також повинні дотримуватися твердої політики в цій області», — вважає парламентарій.

Фото з відкритих джерел