Свої слова він підтвердив і в прямому ефірі одного з телеканалів. «Було два підходи до того, як має рухатися процес децентралізації, — сказав він. — Найбільш правильним було би йти через зміни до Конституції. Але в нас була інша проблема — торік повинні були відбутися місцеві вибори за новою системою. І ми не могли вчасно прийняти зміни до Основного Закону, бо для цього потрібно щонайменше дві сесії, додатковий час для розгляду цього питання в Конституційному Суді. А ще потрібно 300 голосів набрати в сесійній залі. Тому колеги запропонували піти тим шляхом, який реалізовується нині. Але, дійсно, без відповідних змін до Конституції провести реформу децентралізації буде неможливо».

Д. Разумков висловив сподівання, що найближчим часом відповідний законопроект з’явиться в парламенті. І припустив, що це може статися максимум через місяць. «Важливо, щоб його сприймали народні депутати і не лише з монобільшості, а й з інших фракцій, адже нам потрібно 300 голосів, — підкреслив очільник законодавчого органу влади. — Документ має сприйматися і органами місцевого самоврядування, і, в тому числі, й експертним середовищем. Це має бути найбільш збалансований та якісно підготовлений законопроект».

Водночас, глава парламенту висловився з приводу того, що провести такий закон буде нелегко, як і будь-які зміни до Конституції. Але для того, щоб зменшити перепони на цьому шляху, за його словами, необхідно якнайретельніше узгодити текст до того, як його вносити. Д. Разумков нагадав, як саме вносяться зміни до Конституції — у цій процедурі немає першого та другого читання. Документ направляється до Конституційного Суду 226 голосами, а коли повертається, має отримати попереднє схвалення -знову 226 голосів. На наступній сесії вже буде потрібно 300 голосів, а змінити у тексті законопроекту нічого не можна.

Реформа децентралізації дійсно є важливим етапом у житті країни, наголосив Дмитро Разумков. Цей період триває вже багато часу і досі не є завершеним. Він висловив сподівання, що нинішня влада зможе завершити цей процес. Мовляв, у цьому зацікавлене суспільство й органи місцевої влади, яким уже передано великі повноваження, але й збільшено обов’язки. «Для того, щоб все відповідало букві закону, маємо прийняти ці зміни до Конституції», — резюмував Голова Верховної Ради.

Коментуючи положення, яке стосуватиметься функцій префектів, Д. Разумков, зокрема, зауважив: «Важливо передбачити не лише функції префектів, але й механізми їх реалізації. Насправді, нині є контролююча функція представника центрального органу влади, але дуже важливо, щоб ішлося про якісну комунікацію. Щоб це був не наглядач, а колега, який допомагатиме. Упевнений, що саме такий підхід має бути базовим під час визначення функцій префекта. Треба врахувати й позицію органів місцевого самоврядування, а тоді вже шукати точки дотику і спільні позиції для того, щоб робота влади в цілому була ефективною».

Д. Разумков підтвердив інформацію про те, що під час повернення з робочої поїздки в Херсонську область, виникли деякі технічні проблеми із гелікоптером. «Але треба віддати належне пілотам, — сказав він. — Національна гвардія, як завжди, чітко виконує свої функції — якісно та професійно. Хочу їм за це подякувати».