За інформацією МОЗ, Миколаївську область повернули в помаранчеву зону карантину — там перевищено коефіцієнт виявлення випадків інфікування. Водночас дев’ять регіонів уже відповідають зеленій зоні за відсотком від епідемічного порога: Київ, Волинська, Закарпатська, Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Хмельницька та Чернігівська області.

Днями міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що нам слід готуватися до четвертої хвилі коронавірусної епідемії. А щоб перебіг хвороби був легшим, слід займатися спортом, порадив учора під час брифінгу головний санітарний лікар МОЗу Віктор Ляшко. Він послався на дані, опубліковані нещодавно в британському науковому журналі спортивної медицини. «Доведений факт — фізична активність знижує ризик перебігу COVID-19 у важкій формі. Лише 150 хвилин на тиждень фізкультури з високою ймовірністю допоможуть уникнути несприятливих наслідків після коронавірусу», — сказав Ляшко. Він також зазначив, що фізичні вправи є важливою умовою повернення до звичайного ритму життя після коронавірусу.

Крім цього головний санлікар повідомив: COVID-вакцина для першого щеплення закінчилася в більшості областей, а наступна поставка в Україну очікується 24—25 травня. За його словами, зарезервовано приблизно 30 тисяч доз для другої хвилі імунопрофілактики тих, хто вакцинувався наприкінці лютого-початку березня. І наприкінці травня очікуються наступні поставки вакцини AstraZeneca — 700 тис. доз.

У МОЗ уточнили: у травні частина людей, які прищеплювалися першою дозою вакцини AstraZeneca/Covishield від COVID-19, почнуть одержувати 2-гу дозу (через 12 тижнів після першого щеплення) вакцини AstraZeneca-SKBio. «Вакцини AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca/Covishield мають однаковий склад і технологію виробництва. Тому якщо людина одержала першу дозу вакцини Covishield, то друга доза може бути AstraZeneca-SKBio... Підкреслюємо, що люди, які вакцинувалися залишковими дозами або як публічні особи, також гарантовано будуть вчасно щеплені від COVID-19 2-ю дозою», — зазначили у відомстві.