Голова Верховної Ради Володимир Гройсман висловив вдячність країнам Балтії за послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України.

«Позиція країн Балтії є дуже чітким сигналом, — сказав В. Гройсман під час учорашньої зустрічі зі Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурніеце (на знімку). — Україні сьогодні важко, і позиція наших друзів має для нас величезне значення».

«Маємо зробити все, щоб Україна і Європа були сильні», — зазначив керівник парламенту.

В. Гройсман привітав Латвію з початком головування в Раді Європи. «В особі України ви маєте надійних друзів», — сказав він.

Голова Верховної Ради також зауважив, що Україна покладає «великі надії» на саміт «Східного партнерства», який має відбутися цього року в Ризі, і сподівається на ухвалення рішення щодо запровадження безвізового режиму для України з країнами ЄС.

Своєю чергою пані І. Мурніеце підкреслила, що наші двосторонні взаємини базуються на «дружбі, взаєморозумінні і підтримці», і зазначила, що позиція Латвії стосовно суверенітету і територіальної цілісності України є незмінною.

Під час зустрічі Сторони обговорили питання щодо шляхів реалізації Мінських домовленостей від 12 лютого.

Спікер Саейму повідомила, що шостого липня нинішнього року в Юрмалі відбудеться благодійний концерт, на якому планується зібрати кошти для українських дітей, які втрати-ли батьків, і запросила В. Гройсмана відвідати цей захід.

* * * 

На брифінгу після зустрічі Голова Верховної Ради заявив, що парламент ухвалить усі необхідні для реалізації Мінських домовленостей рішення.

«Мінські домовленості дають надію, але ми не повинні створювати жодних ілюзій», — сказав В. Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів у п’ятницю під час брифінгу.

За його словами, для реалізації Мінських домовленостей необхідно, щоб, у першу чергу, з боку Російської Федерації «була дуже чітка дія щодо припинення обстрілів, щодо багатьох інших аспектів для встановлення миру».

«Я переконаний: парламент зробить усе, що від нього потрібно, аби було відновлено територіальну цілісність, суверенітет і припинено бойові дії незаконних формувань, відновлено контроль над кордоном між Україною та Російською Федерацією, а також все зробить для того, щоб повернути український прапор на території, які нині тимчасово окуповані», — заявив Голова Верховної Ради.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.