Погоджувальна рада

На погоджувальну раду лідери опозиції та голови комітетів від опозиційних фракцій не прийшли. Відтак питання, чи працюватиме нинішнього пленарного тижня парламент, чи буде розблоковано його роботу, залишається відкритим. Голова Верховної Ради Володимир Рибак пропонуватиме на пленарному засіданні у вівторок обговорити політичну ситуацію в державі.

Першим взяв слово лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він повідомив, що тільки-но завершилося засідання фракції, і впродовж двох годин відбувся «конструктивний діалог» з урядом. За його словами, наприкінці тижня до парламенту може бути подано проект Державного бюджету на 2014 рік. О. Єфремов закликав виробити такий алгоритм розгляду бюджету: якщо до кінця тижня бюджет надійде до парламенту, то наступного тижня розглянути його в комітетах, а в середині січня — у першому читанні. І якщо не надійде дуже багато зауважень від депутатів, то закон про Держбюджет-2014 можна буде прийняти в цілому на початку лютого наступного року. Якщо ж опозиція блокуватиме роботу парламенту, то більшість, як заявив лідер регіоналів, зі свого боку «вживатиме адекватні дії», щоб забезпечити роботу парламенту.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко звернувся з проханням «забрати з вулиць Києва кримінальні угруповання» і заявив, що Верховній Раді треба чесно сказати, що твориться у країні і хто був рушійними силами у кровопролитті. Лідер комуністів також заявив, що «олігархічні групування вступили у відкриту боротьбу за владу в країні». Окрім того, комуністи наполягають прийняти рішення про проведення референдуму, на якому люди висловили би своє ставлення до європейського вибору. «Кров на Майдані 30 числа на руках і опозиції, і влади, бо ви закрили на це очі», — сказав П. Симоненко. На його погляд, доки не буде розглянуто шляхи виходу з політичної кризи, бюджетний процес буде шляхом в нікуди. Він також запропонував створити «народний контроль» за діяльністю уряду та провести політичну реформу.

Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов вкотре запевнив, що уряд не зупиняється у раніше визначених цілях — вектор на євроінтеграцію та комплекс реформ. Він повідомив, що нинішнього пленарного тижня уряд вносить на розгляд парламенту низку законодавчих ініціатив, які дають змогу вирішити низку нагальних питань у врегулюванні соціальної сфери, економіки, державних фінансів, енергетики, оборони, житлово-комунальної сфери тощо.

Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко нагадав, що глава держави під час круглого столу закликав, щоб парламент став майданчиком для діалогу, і висловив сподівання, що Верховна Рада нинішнього тижня запрацює і зможе дати відповіді на ті виклики, які постали перед країною.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони позафракційний Володимир Литвин висловив думку, що, судячи з настроїв на погоджувальній раді, завтра роботи парламенту не буде. Тому він запропонував розглянути першим на пленарному засіданні питання політичної ситуації у державі.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва (Партія регіонів) як лікар звернула увагу на те, що на вулицях Києва нині перебуває дуже багато людей з ознаками ГРВІ та грипом, а захворюваність гострими респіраторними захворюваннями у столиці різко зросла, вже реєструються важкі ускладнення грипу, пневмонії. Депутат закликала якомога більше обговорювати політичну ситуацію за круглим столом і знайти примирення і злагоду.

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія повідомив, що комітет ініціював проведення круглого столу на тему виходу з політичної кризи.

Голова бюджетного комітету Євген Геллєр запевнив, що комітет працює у штатному режимі й готовий, якщо уряд подасть бюджет до парламенту, приступити до його розгляду.

Насамкінець Голова Верховної Ради України Володимир Рибак наголосив, що нині «настав момент відповідальності». Він зізнався, що очікував, що повноцінного засідання погоджувальної ради за участю представників усіх фракцій не відбудеться. І повідомив, що пропонуватиме на пленарному засіданні у вівторок провести відкриту дискусію і надати слово не лише всім лідерам фракцій, а й усім бажаючим депутатам щодо політичної ситуації у державі.

* * *

Лідери опозиції не прийшли на засідання погоджувальної ради, оскільки в цей час вони зустрічалися з Генеральним прокурором Віктором Пшонкою. Лідери «Батьківщини» Арсеній Яценюк, «УДАРу» Віталій Кличко та «Свободи» Олег Тягнибок, як повідомляє прес-служба «Свободи», запросили Генпрокурора прозвітувати у парламенті про хід розслідування у справі про побиття мирних протестувальників на Майдані Незалежності у Києві 30 листопада 2013 року. Також лідери опозиційних сил вимагають розслідування фальсифікацій під час повторних виборів до Верховної Ради України в п’яти мажоритарних округах.

Олег Тягнибок під час спілкування з журналістами заявив, що лідери опозиційних фракцій не прийшли на погоджувальну раду через те, що парламент, за його словами, «наразі не має необхідного впливу для вирішення політичної ситуації в країні», а все залежатиме від Президента. «Вони все одно нічого не вирішують, — зазначив політик. — Усі розуміють, що центр прийняття рішень — це Президент Янукович».

А Віталій Кличко, за повідомленням прес-служби «УДАРу», звернувся до Генпрокурора з депутатським зверненням, щоб усі посадовці, хто віддавав наказ щодо побиття мітингувальників, понесли відповідальність, а Секретаря РНБО Андрія Клюєва та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка було заарештовано, як організаторів побиття громадян 30 листопада під час силового розгону Майдану. «Усі без винятку винні у розгону Майдану 30 листопада та побитті мирних мітингувальників повинні відповісти. І щоб розслідування було прозорим, в ньому не зникли покази тих, хто зараз дає свідчення, і справу не поховали», — сказав Віталій Кличко на вході перед Генпрокуратурою.

Після зустрічі з Генпрокурором лідери опозиції оприлюднили свої вимоги перед учасниками Євромайдану.

ДОСЛІВНО

Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:

 

— Верховна Рада повинна відновити свою визначену Конституцією діяльність у повному обсязі. Парламент — це майданчик, на якому висловлюються всі думки в інтересах країни і народу. Але парламент — це не політичний клуб, куди за бажанням можна приходити чи ні. Це вищий законодавчий орган держави. І ми не маємо права залишити наших виборців на самоті.

ДОСЛІВНО

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, представник Президента у парламенті:

— Ми не можемо займатися лише конфронтацією, і саме тому ті люди, які голосували за різні сили — і провладні, і опозиційні, покладають на нас надії, що ми зможемо вирішити проблеми — і політичні, і соціальні, і економічні.

 

Парламент і більшість парламенту має можливість працювати, приймати закони щодо соціально-економічного розвитку держави, які конче необхідні для країни.

Ірина Сех.

Володимир Литвин, Тетяна Бахтеєва.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.