Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на брифінгу після погоджувальної ради висловив думку, що парламент розгляне проект закону про Державний бюджет України на 2014 рік у першому читанні в січні, й до того часу політичну ситуацію в державі буде врегульовано.

Глава парламенту наголосив, що народних депутатів обрали виборці, тож вони мають виконувати свої обов’язки. «Парламент повинен працювати і виконувати свою законодавчу функцію, а як воно буде — побачимо. Я поки що жодних рішень не приймав. Яка буде ситуація — тоді думатимемо», — сказав Володимир Рибак.

Щодо перспектив ухвалення бюджету, Голова Верховної Ради розповів, що мав ретельну розмову з керівником уряду Миколою Азаровим і домовилися, що нинішнього тижня проект закону надійде до парламенту і його буде направлено до комітетів, щоб усі депутати мали можливість ознайомитися з документом і подати свої зауваження. А в середині січня проект бюджету може бути розглянуто в парламенті у першому читанні, а вже на наступній сесії, на початку лютого, проект державного кошторису може бути розглянуто в другому читанні та прийнято в цілому. Водночас В. Рибак підкреслив, що бюджет необхідно розглядати дуже ретельно і відповідно до Регламенту.

Коментуючи можливість відставки уряду, глава парламенту зауважив, що спочатку необхідно зареєструвати проект відповідної постанови, а наразі жодного проекту постанови у Верховній Раді нема. Якщо новий проект постанови про недовіру уряду буде зареєстровано за 150 підписами депутатів, то він буде зобов’язаний направити його до профільних комітетів, однак парламент зможе його розглядати лише на наступній сесії — не раніше початку лютого наступного року.

На запитання, чи можливе проведення виїзного засідання парламенту, тобто не в будівлі на Грушевського, 5, а в іншому місці, Володимир Рибак відповів: «Надійде бюджет, розпочнемо його розглядати в комітетах, дійдемо до розгляду його у Верховній Раді — будемо визначатися. У нас є можливість і в залі розглядати це питання. Думаю, до розгляду бюджету ми узгодимо ті розбіжності, які сьогодні є між опозицією і владою». Глава парламенту висловив сподівання, що під час круглого столу та перемовин, які тривають, буде знайдено відповіді на ті політичні питання, які нині турбують людей.

Стосовно переформатування уряду не менш як на 90 відсотків (такі заяви лунають з боку депутатів від Партії регіонів) Володимир Рибак зазначив, що це — питання, яке може вирішувати Президент. За його словами, Віктор Янукович сьогодні аналізує роботу кожного члена уряду і після такої оцінки зміни в уряді, ймовірно, будуть. «Кого — я конкретно з Президентом на цю тему не розмовляв, — підкреслив Володимир Рибак. — Думаю, найближчим часом Президент сам скаже, які є варіанти».

Шанси на роботу парламенту у вівторок у звичайному пленарному режимі Голова Верховної Ради оцінив як 50 на 50. Визначальними, на його погляд, буде зустріч на найвищому рівні глав держав України та Росії 17 грудня у Москві та рішення, які там будуть підписані. При цьому глава парламенту відзначив, що там будуть підписані двосторонні взаємовигідні угоди в економічних питаннях і жодна угода не стосується питання Митного союзу. І коли лідери опозиції це побачать, на думку Володимира Рибака, парламент зможе запрацювати.

Голова Верховної Ради також запевнив, що ніколи не піде на «силові методи» в парламенті.