Зліва направо у першому ряду: В. Плохій, В. Цибух, І. Грищенко, А. Толстоухов, В. Борзов, В. Пауль; у другому ряду — Є. Анопрієнко, В. Макеєнко, О. Бондаренко, В. Бачигін, О. Фірстенко.

Вітаючи колег із професійним святом, ректор університету Іван Грищенко також нагадав, що саме 15 травня 1990 року відбулося перше засідання Верховної Ради першого скликання, тож виникла ідея об’єднати ці події та провести зустріч із народними депутатами першого скликання, які заклали фундамент нашої держави, проголосивши її незалежність.

«У нашому залі зібралися викладачі, молоді науковці, а також народні депутати та політики, яких нині називають засновниками нашої держави», — сказав Іван Грищенко, який також входить до когорти тих парламентаріїв, які майже 30 років тому проголосували за незалежність України.

Один із присутніх на зустрічі, народний депутат першого та низки наступних скликань Анатолій Толстоухов зазначив, що процес відновлення незалежності України розпочався після того, як у 1990 році запрацювала нова Верховна Рада демократичного скликання. «Зібрашись на перше засідання 15 травня, уже 16 липня ми ухвалили Декларацію про державний суверенітет України, а 24 серпня 1991 року — Акт проголошення незалежності України. Згодом, 1 грудня 1991 року, відбувся заключний крок першого етапу здобуття незалежності — коли весь український народ під час Всеукраїнського референдуму та обрання першого Президента підтвердив, що Україна взяла твердий курс на незалежність. От задля того, щоб згадати про ті знаменні події, ми й вирішили провести в Київському університеті технологій та дизайну зустріч народних депутатів першого скликання, які входили до Комісії у справах молоді і спорту, керівництва першого Міністерства у справах молоді і спорту, яке ми створили, а також тих, хто формував молодіжну політику в регіонах. Присвятивши цю зустріч 30-річчю проголошення незалежності, ми хочемо згадати, як це було, та розповісти про ті події нинішнім студентам», — сказав політик.

«Наше завдання, як членів профільної парламентської комісії, полягало у формуванні молодіжної державної політики. І я можу з гордістю сказати, що Україна в цьому плані була зразком для всіх пострадянських країн, включно з Росією», — сказав він, нагадавши, що перед розпадом СРСР дуже гостро стояло питання, де має служити українська молодь. «Ми вже тоді наголошували на тому, що це має бути наше військо, адже й у Декларації про державний суверенітет було передбачено, що Україна має право на власні Збройні Сили. І для цього ми наполегливо творили нову законодавчу базу», — сказав А. Толстоухов, додавши, що одним із таких кроків якраз стало створення у 1991 році Міністерства у справах молоді і спорту.

Перший міністр у справах молоді і спорту, легендарний український спортсмен Валерій Борзов зауважив, що 1990-ті роки були визначальними і для держави, і для учасників тих подій. «Я тоді був молодий, проте мав великий досвід міжнародної спортивної діяльності. Як пам’ятаю, зібралися Анатолій Матвієнко, Анатолій Толстоухов, Олександр Разумков, Валерій Цибух та запропонували мені стати міністром, бо таке міністерство було дуже потрібне для того, щоб на державному рівні продовжити молодіжну та спортивну політику. Зрештою я погодився і мою кандидатуру затвердила Верховна Рада», — розповів він.

За словами В. Борзова, першими завданнями нового міністерства було ухвалення декларації про загальні засади державної молодіжної політики, прийняття закону про фізичну культуру і спорт та багатьох урядових рішень. 

Не зупинятися у своїх наукових здобутках та постійно вчитися науковцям також побажали ректор університету Іван Грищенко та народний депутат першого і багатьох наступних скликань Володимир Макеєнко.

Голова Студентського парламенту Київського національного університету технологій та дизайну Наталія Лесюта після вручення їй відзнаки з нагоди Дня науки висловила вдячність викладачам за можливість здобувати знання, а почесним гостям свята — за творення незалежної Української держави.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.