Зініціювали їхню появу місцеві поліцейські, прагнучи привернути увагу водіїв транспортних засобів до цієї ділянки дороги та запобігти дитячому травматизму.

Офіційно такі елементи вулично-шляхового обладнання, що нагадують інсталяції, називають «школярами-блокаторами». У Києві та деяких інших містах для такого само облаштування ними переходів купували «юних пішоходів», які виготовлені з пластику. Та один такий макет сьогодні коштує понад 10 тисяч гривень. У Шишаках із цього приводу дехто жартував: мовляв, за такі гроші сам стоятиму біля проблемного переходу...

Тож у громаді вирішили виготовити згадані ростові фігурки заввишки з учнів середнього шкільного віку самостійно. Це вийшло значно дешевше й не менш виразно та креативно. Не помітити розфарбовані в яскраві кольори дерев’яні макети біля пішохідних переходів практично неможливо. А це змушує пригальмовувати не лише місцевих водіїв, які знають, що саме тут розташовані ліцей, загальноосвітня та музична школи, стадіон, ігрові та спортивні майданчики для дітей.

Останні, звісно, також мають неухильно дотримуватися правил дорожнього руху та зважати на потенційну небезпеку. Тож після встановлення ростових фігурок працівники поліції влаштували для школярів тематичний експрес-лекторій та відповідний практикум. А традиційну розмітку-«зебру» на переходах доповнили графічними написами-застереженнями «Зніми навушники».

Фото з сайту Головного управління Нацполіції в області.