Проект Тульчинської міської територіальної громади «Чотири ноти, що об’єднали світ. Тульчин — столиця Щедрика», який готувався за участі народного депутата Лариси Білозір та креативної натхненниці Ірини Френкель, визнано кращим серед поданих у лоті програми Культурні столиці України «Мала культурна столиця 2022».

Як повідомила народна депутатка у Фейсбуці, у рамках проекту передбачено міжнародну промоцію Тульчина та української культурної спадщини для американської аудиторії — проведення концертної програми в залі Карнегі-хол (Нью-Йорк), наукові конференції в університетах США, виставковий проект із використанням оригінальних експонатів із квартири Миколи Леонтовича в Тульчині та музею у Марківці. Також передбачено видання комплекту монет «Щедрик — Carol of the Bells» та книги «Від Щедрика до Carol of the Bells» українською й англійською мовами.

«Паралельно готуємо внесення мелодії «Щедрик» до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО», — повідомила Л. Білозір, додавши, що це важливо з огляду на те, що у 2022 році світ відзначатиме 145-річчя з дня народження Миколи Леонтовича, українського композитора зі світовим ім’ям, автора обробки всесвітньо відомої мелодії «Щедрик», та 100 років американської прем’єри твору в концертній залі Карнегі-хол.

«Саме у 1916 році з міста Тульчин випурхнув той варіант пісні, який став головною різдвяною піснею людства. Важливо, що громада не лише змогла зберегти музично-історичну спадщину, а й здійснити низку заходів для популяризації імені Леонтовича», — наголосила народна депутатка, зауваживши, що розголошенню відомостей, що батьківщиною відомої різдвяної мелодії є саме Тульчин, варто завдячувати «OperaFest Tulchyn».

Довідково

OperaFest Tulchyn (ОпераФест Тульчин) — міжнародний оперний фестиваль просто неба, який проводять на території Палацу Потоцьких у Тульчині. Захід відбувається щороку на початку червня, починаючи з 2017 року.

«Розвиток креативних індустрій — це також додатковий механізм залучення інвестицій для громади. Бо саме проведення великого фестивалю «OperaFest Tulchyn» стало поштовхом для оновлення Тульчина. Масштабна культурна подія перетворилася на своєрідний культурний локомотив для економіки цього містечка. Поряд із культурною та інфраструктурною складовими у місті розвиваються й інші сфери: транспорт, сфера обслуговування, громадське харчування. Тож пошук культурної ідентичності громад — ще один важливий шлях у процесі розвитку наших сіл та міст», — констатувала Л. Білозір.