Минулої неділі у п’яти одномандатних мажоритарних округах — №94, №132, №194, №197 і №223 — відбулися повторні вибори народних депутатів України. Центральна виборча комісія опрацювала 93.68 відсотка протоколів окружних виборчих комісій. Відповідно до них, найбільшу кількість голосів виборців в одномандатному виборчому окрузі №94 (Обухів, Київська область) отримав самовисуванець Руслан Бадаєв — 59.34%; в №132 (Первомайськ, Миколаївська область) самовисуванець Микола Круглов — 47.85%; в №194 (Черкаси) самовисуванець Михайло Поплавський — 53.62%; в №197 (Канів, Черкаська область) кандидат від ВО «Батьківщина» Леонід Даценко — 62.97% та в №223 (Київ) самовисуванець Віктор Пилипишин — 45.55%. Остаточні результати ЦВК має встановити до 30 грудня цього року.

 Наразі голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський (на знімку) переконаний: підстав ставити під сумнів результати волевиявлення виборців на повторних виборах у п’яти округах немає. «Скарг або повідомлень про суттєві порушення, які могли вплинути на підрахунок голосів, хід голосування або на результати волевиявлення до цього часу в ЦВК немає», — заявив він під час брифінгу.

Не бачать підстав не визнавати результати повторних виборів і в Комітеті виборців України. Хоча й вважають, що волевиявлення відбулося в умовах, які не відповідають принципам і стандартам демократичних виборів. «Хоча ЦВК має юридичні підстави встановити результати виборів, однак на окремих округах, насамперед №194 та №223, ці результати вже спотворено застосуванням підкупу виборців під час передвиборної кампанії або в день голосування», — зауважив голова КВУ Олександр Черненко.

Київщина 94-й (Обухів) та 223-й (Київ) одномандатні виборчі округи

У 94-му окрузі (Обухів) активність виборців становила майже 50 відсотків. У день голосування тут було зафіксовано непоодинокі випадки перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів та журналістів. Крім того, спостерігачами громадянської мережі «Опора» було виявлено агітаційні матеріали кандидатів у народні депутати Руслана Бадаєва, Андрія Лозового, Дмитра Вороніна та Юрія Кармазіна. Були також спроби отримати бюлетень на підставі водійського посвідчення та ідентифікаційного коду. У селі Велика Вільшанка Васильківського району Київської області сільська рада організувала підвезення виборців до виборчої дільниці №320281. Також організоване підвезення виборців зафіксовано на виборчих дільницях №320336 та №320280. На останній використовували автотранспорт із символікою Партії регіонів.

У 223-му виборчому окрузі біля виборчих дільниць №801023, №801024 перебували групи молодих людей спортивної статури, які оголосили про свої наміри контролювати дотримання громадського порядку. Після прибуття правоохоронних органів ця група залишила територію поблизу двох виборчих дільниць. 

ВО «Свобода» вже заявило, що не визнає результатів виборів по 223-му округу. За словами народного депутата Андрія Іллєнка, екзит-пол показав, що їхній кандидат Юрій Левченко перемагає з відривом у 17 відсотків. «У нас немає підстав не довіряти цьому екзит-полу авторитетної групи «Рейтинг», — сказав він. 

Черкащина 194-й (Черкаси) та 197-й (Канів) одномандатні виборчі округи.

Тут явка виборців становила близько 40 відсотків. 

О 20-й годині підрахунок голосів в окружній виборчій комісії розпочався без команди опозиційного кандидата. Відтак Микола Булатецький закликав представників опозиційних партій вийти з дільничних комісій.

На 197-му окрузі впевнено лідирує представник «Батьківщини» Леонід Даценко. Друге місце — у самовисуванця Сергія Червонописького.

Миколаївщина 132-й (Первомайськ) одномандатний виборчий округ

Відповідно до попередніх даних, перемогу на повторних виборах тут отримав голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов. Його опонент Аркадій Корнацький іншої думки.

Екзит-пол, який проводила соціологічна група «Рейтинг», пророкував перемогу опозиційному Аркадію Корнацькому з незначною перевагою від основного суперника — самовисуванця Миколи Круглова. Але представники Партії регіонів вели свій паралельний підрахунок, і вже о другій годині ночі, задовго до офіційних результатів, М. Круглов через соцмережі подякував виборцям за довіру та підтримку.

Ірина НЕЖИГАЙ, Лідія ТИТАРЕНКО, Олена РОМАШКІНА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Виборча дільниця №801023, 223-й (Київ) одномандатний виборчий округ.

Виборча дільниця №801023 в одномандатному виборчому окрузі №223 (Київ).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.