Про це йдеться в повідомленні для ЗМІ спеціального представника Діючого голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ Хайді Грау.

За словами Грау, в центрі уваги дискусій робочої групи з питань безпеки було дотримання режиму припинення вогню. Учасники засідання «знову підтвердили свою прихильність режиму припинення вогню, проте розбіжності щодо функціонування координаційного механізму залишаються незмінними».

Гуманітарна робоча група зосередилася на усуненні перешкод для одночасного відкриття нових пунктів пропуску в районі Золотого і Щастя Луганської області. В ході обговорень у робочій групі також розглянули питання взаємного звільнення й обміну осіб, які утримуються у зв’язку з конфліктом. У центрі уваги економічної робочої групи були питання постачання води в ОРДЛО, зокрема на території, що обслуговуються КП «Вода Донбасу». «Крім того, обговорювалися теми екології, пенсійних виплат і відновлення економічних зв’язків. У ході зустрічі також порушено тему захисту власності громадян України», — повідомила спецпредставник ОБСЄ.

Вона також констатувала: рівень порушень режиму припинення вогню залишається високим.

«Викликає серйозну стурбованість збільшення використання важких озброєнь, розміщених з порушенням лінії відведення. Крім того, СММ зафіксувала порушення режиму припинення вогню поблизу і в межах ділянок розведення сил і засобів. Обмеження вільного пересування СММ ОБСЄ та атаки на її безпілотні літальні апарати негативно позначаються на реалізації мандата Місії», — резюмувала Хайді Грау.

За словами спікера української делегації в Тристоронній контактній групі Олексія Арестовича, під час засідання ТКГ українська сторона запропонувала узгодити плани розмінування та допуску ремонтних груп до ключових об’єктів критичної інфраструктури на лінії розмежування, а також узгодити єдиний документ, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що з 2019 року і до цього часу не виконувалася одна з головних домовленостей саміту «нормандської четвірки», а саме — про розмінування 19 ділянок на Донбасі. «Наприклад, газорозподільна станція у Мар’їнці — для її відновлення потрібні були гарантії безпеки з обох сторін», — сказав Арестович.

Крім того, речник української делегації поінформував, що «Україна наполягала на обговоренні тематики обміну та повернення утримуваних осіб, а також щодо повного припинення вогню... Однак тут російська сторона має дуже чітку позицію — вивести нас для обговорення цих тем напряму з ОРДЛО, інакше вони впираються». Арестович резюмував: «переговори політичної підгрупи ТКГ, як і раніше, у стагнації».

Тим часом прес-центр ОС інформує: за добу, 19 травня, противник відкривав вогонь з підствольних гранатометів біля Талаківки. А вчора рано вранці окупанти з станкових протитанкових гранатометів стріляли поблизу Авдіївки. Бойових втрат серед українських воїнів немає.