Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська, голова Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль.

У Верховній Раді відбулася робоча нарада щодо практики застосування державної допомоги за законодавством Європейського Союзу за участю народних депутатів — членів Комітету з питань економічного розвитку, Комітету з питань транспорту та інфраструктури, а також представників Антимонопольного комітету України.

Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська презентувала звіт про результати спільної навчальної поїздки представників АМКУ і народних депутатів до Румунії у квітні 2021 року, під час якої йшлося про організацію та функціонування системи державної допомоги.

Очільниця АМКУ нагадала, що питання надання державної допомоги в нашій країні регулюється Законом «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», прийнятим у 2014 році. Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання наблизити своє законодавство про конкуренцію та практику застосування до права ЄС. За словами Ольги Піщанської, нині виникла необхідність напрацювання і затвердження нових підходів до державної допомоги.

Вона поінформувала, що для ознайомчої поїздки була вибрана Румунія, оскільки це держава, яка має значний позитивний досвід і водночас приєдналася до ЄС лише 15 років тому назад.

Голова АМКУ зауважила, що в нашій країні державна допомога сприймається як щось неприпустиме і заборонене. За її словами, як з’ясувалося під час поїздки, в Румунії вона перетворена на формат розвитку економіки держави — окремих галузей і окремих регіонів. «Для цього потрібне тільки попереднє обговорення, планування, розуміння на що ці гроші будуть витрачатися, чого ми очікуємо і яким чином ми будемо в подальшому ці кошти контролювати», — зазначила Ольга Піщанська.

Вона особливо наголосила на необхідності співпраці всіх зацікавлених органів влади для того, щоб витрачені державою кошти давали результат у вигляді створення нових робочих місць, збільшення надходження податків і в результаті — зростання економіки.

Про конкретні приклади підтримки державою Румунія різних галузей економіки розповіла директор Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ Оксана Дягілєва.

Вона наголосила, що в країнах ЄС керуються підходом, що «державна підтримка має надаватися якійсь галузі не тому, що вона не ефективна, але її не можна закривати, а для того, щоб представники галузі завдяки цій допомозі могли набратися сили і розвиватися». Виходячи з такого бачення, особлива увага приділяється контролю за ефективністю використання бізнесом наданих державою коштів.

«У такий спосіб державна допомога стає інвестицією в економіку держави. І це те, чого нині немає в Україні, коли ми не знаємо на що саме витрачаються надані державою кошти», — підкреслила представниця АМКУ.

Оксана Дягілєва також поінформувала про висновки, зроблені за результатами поїздки, і кроки, які необхідно зробити найближчим часом, оскільки перехідний період, згідно з Угодою про асоціацію, завершується у 2022 році. Зокрема, за її словами, народним депутатам спільно з представниками АМКУ необхідно розробити нову редакцію Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» і внести відповідні зміни до іншого законодавства, щоб воно повністю відповідало європейським нормам.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зауважив, що, ознайомившись із досвідом Румунії, зробив висновок: «Регулювання державної допомоги в ЄС, окрім задекларованої боротьби з корупцією, здійснюється переважно з метою створення рівних умов для держав-членів задля фінансування тих чи інших галузей за рахунок бюджетних коштів».

За його словами, «Україна має пройти певний шлях для того, щоб бути на рівних із нашими європейськими партнерами». Водночас Дмитро Наталуха вважає, що ми маємо вести переговори так, щоб до вступу в ЄС країна могла фінансувати ті галузі, які вважає пріоритетними.

Важливість румунського досвіду, отриманого під час поїздки, відзначив голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль. Він також заявив про готовність подальшої роботи над тематикою регулювання державної допомоги в рамках комітету.

Народні депутати висловились за вивчення досвіду інших європейських країн з цього питання.

На нараді виступив керівник групи Проект міжнародної технічної допомоги ЕС «Підтримка Антимонопольного комітету у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау. Він висловив упевненість у тому, що АМКУ, народним депутатам і команді Проекту спільно вдасться внести зміни в Закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» таким чином, щоб він працював на користь України. «Він має допомогти витрачати державні кошти найбільш ефективним способом», — сказав Штефан Сабау.

Підбиваючи підсумки наради, Голова Антимонопольного комітету подякувала народним депутатам за виявлений інтерес до теми і висловила сподівання на продовження дискусії стосовно нового законопроекту для напрацювання максимально ефективної для економіки України моделі регулювання державної допомоги.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.