Слід нагадати, що саме птахи на багатьох територіях сприяють не тільки екологічній гармонії природи, а й економічному процвітанню місцевих жителів. На нашій планеті чимало людей проводять своє дозвілля, спостерігаючи за природою, у багатьох країнах активно розвивається екологічний туризм, що сприяє залученню коштів до їхніх бюджетів.

Птахи, мабуть, єдиний клас тваринного світу, в якому об’єднується красива зовнішність, гарний голос, активність в усі пори року. Протягом багатьох століть наші пернаті друзі надихали художників, архітекторів, письменників і поетів на мистецькі витвори. Їм присвячені легенди, перекази, повісті, картини, пісні, монументальні роботи. У багатьох країнах зображення птахів використовують для прикраси предметів побуту і навіть грошей та поштових марок.

Тилігульський лиман, який розташований на межі Одеської та Миколаївської областей, — куточок дикої природи Причорномор’я, де знайшли свій прихисток багато птахів, це те місце, де вони не тільки гніздяться, а й в міграційний період зупиняються для відпочинку й підгодівлі. Серед них є і дуже рідкісні види, до яких належать рожевий пелікан, фламінго, малий баклан, колпиця, каравайка, пискулька, червоновола казарка, скопа, орлан-білохвіст, сірий журавель, пісочник морський, ходулочник, кулик-сорока тощо.

Мають чудову нагоду спостерігати за поведінкою та життям різноманітних птахів жителі Калинівки, Широкого, Кордона, Мар’янівки, Пшонянового — прилиманних сіл Визирської ОТГ Одеського району, численні гості південного регіону, які в теплу пору року проводять в цій місцевості свій відпочинок.

Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» і його головний природний об’єкт — лиман — це доволі цікаве місце і для науковців, і просто любителів природи, оскільки, для прикладу, екосистема однойменної водойми є унікальною для тваринного та рослинного світу. А на її дні виявлені великі запаси цілющих сірководневих грязей. Тут також мешкають різні види риб.

Навколишня територія, водна акваторія Тилігульського лиману є своєрідною перлиною півдня України з великими перспективами для екотуризму. У цьому щорічно пересвідчуються тисячі наших співвітчизників.

Доброслав Одеської області.

Фото з доступних джерел.