Серед нещодавніх прикладів такої роботи — підготовка низки матеріалів на запит народного депутата України Г. Третьякової щодо зарубіжного досвіду обговорення законопроектів, проведення парламентських дебатів, а також стосовно типів домогосподарств та їхнього правового опосередкування у законодавстві зарубіжних країн та в Україні.

Цього року заступник завідувача відділу міжнародного права та міжнародної інтеграції, кандидат юридичних наук А. Кондратова та провідний консультант С. Юрченко підготували інформацію щодо регламентів парламенту Великої Британії та Конгресу США, а завідувач сектору організації дослідницької служби, кандидат юридичних наук І. Гуменюк — щодо типів домогосподарств та їхнього правового опосередкування.

Народний депутат України Г. Третьякова у листі на адресу Інституту законодавства дала високу оцінку отримуваним від нього розробкам і повідомила про їхнє подальше використання у законо-творчій діяльності.

На запит Г. Третьякової упродовж цього року були також направлені інформаційно-аналітичні матеріали щодо проблем реалізації пенсійних прав внутрішньо переміщених осіб і мешканців тимчасово окупованих територій, правового регулювання заходів сприяння зайнятості, стану соціальної захищеності осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, та актуальних завдань подолання її наслідків.

Серед цьогорічних інформаційно-аналітичних матеріалів Інституту: щодо стану виконання стратегії подолання бідності (народному депутату України В. Струневичу); питання верифікації та моніторингу державних виплат в Україні (народному депутату України М. Цимбалюку); щодо заходів з екологізації великих спалювальних установок та скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (народному депутату України О. Бондаренку); щодо зарубіжного досвіду розвитку економічного або «зеленого» туризму (народному депутату України А. Шкрум) та ін.

Десятки інформаційно-довідкових матеріалів, експертних висновків, фахових пропозицій та роз’яснень направлено народним депутатам України 2020 року.

На роботі Інституту законодавства з інформаційними запитами народних депутатів України акцентував увагу в. о. директора Інституту, член-кореспондент НАН України Є. Бершеда під час організованого Програмою USAID RADA 27.05.2021 онлайн-обговорення роботи дослідницької служби парламенту.

З метою належного реагування та за рахунок наявної штатної чисельності, в Інституті створено підрозділ, спеціально зорієнтований на оперативне інформаційно-довідкове забезпечення народних депутатів України.

За погодженням з отримувачами запитуваних матеріалів розробки Інституту розміщуватимуться на його веб-сайті для широкого користування.

Інститут законодавства Верховної Ради України.