Чимало виборців 37-го одномандатного округу (Кодимський район) висловлювали невдоволення «сплячкою» свого представника в Одеській обласній раді — активності в роботі, турботи про виборців він не виявляв, приймання громадян не проводив. Святослав Вікторович Огінський депутатом обласної ради від Кодимщини був обраний, коли перебував на посаді голови райдержадміністрації. І, звісно, виборці сподівалися, що він, представляючи інтереси територіальної громади, захищатиме її інтереси, виконуватиме її доручення у рамках повноважень, наданих законом, братиме активну участь у розвитку місцевого самоврядування.

У невеликому сільському районі, де кожен крок чиновника перебуває під мікроскопом громадської думки, люди гостро й принципово реагують на кожний крок або діяння керівників. І тому зрозуміло їхнє обурення, коли в січні 2011 року Святослав Огінський підписав розпорядження про призначення на посаду начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації свого двоюрідного брата. Адже це є порушенням вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Ще більше люди обурилися, коли 21 вересня 2011 року Святослав Огінський підписав розпорядження №573/А-2011 р. «Про надання дозволу на розробку проекту землевпорядження з відведення земельної ділянки площею 46,6 гектара із земель державної власності на території Шершенецької сільської ради Кодимського району». Проект розпорядження був підготовлений його двоюрідним братом, який працював начальником управління АПК райдержадміністрації. Пізніше було укладено тимчасову угоду між райдержадміністрацією і користувачем земельної ділянки на фактичне користування нею.

У травні 2012 року голова райдержадміністрації Святослав Огінський скасував своє розпорядження від 21.09.2011 г. У липні 2012 року його двоюрідного брата було звільнено із займаної посади за згодою сторін. А в серпні 2012 року глава Кодимської райдержадміністрації підписав нове розпорядження №428/А-2012, відповідно до якого його двоюрідний брат одержав дозвіл на розробку проекту землевпорядження ділянки площею 46,6 гектара для користування нею у вигляді оренди строком на 49 років для ведення фермерського господарства. Нагадаємо, раніше ця земельна ділянка була виділена іншій людині, і вона вже почала вкладати в її освоєння значні кошти.

Розроблена братами Огінськими схема виділення земельних ділянок фермерам, які потім у них забиралися, спрацювала три рази — у Малослобідській, Шершенецькій і Грабівській сільських радах. Але завдяки зусиллям правоохоронних органів, «лавочка» з розбазарювання державної земельної власності була прикрита.

У конфліктну ситуацію в Кодимському районі втрутився голова Одеської обласної державної адміністрації, який своїм розпорядженням №1191/А-2012 скасував усі директиви Святослава Огінського стосовно земельної ділянки площею 46,6 гектара.

Навіч був конфлікт інтересів, створений розпорядженнями голови Кодимської райдержадміністрації. У відповідності зі статтею 14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» С. Огінський зобов’язаний був проінформувати про нього свого керівника — голову Одеської обласної державної адміністрації.

Владимир Іванович Гроза, 86-річний виборець 37-го округу, звернувся до Кодимського районного суду з позовною заявою про притягнення голови Кодимської райдержадміністрації до відповідальності за скоєне ним адміністративне корупційне діяння. Постановою районного суду супровід справи стосовно Огінського С. В. було закрито у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Прокурор Кодимського району С. Поченюк звернувся зі скаргою на рішення районного суду в Апеляційний суд Одеської області. 15 квітня 2013 року Апеляційний суд під головуванням судді І. Слободяник апеляційну скаргу прокурора району задовольнив. Було прийнято нову постанову, згідно з якою Огінський Святослав Вікторович був визнаний винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 172-7 КУпроАП, і оштрафований на суму в розмірі 100 не оподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становило 1700 гривень. Постанова остаточна, оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, що 17 травня 2012 року Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Зміни в закон чітко визначили, що скоєння депутатом корупційного правопорушення, підтвердженого рішенням суду, що набуло чинності, є підставою для дострокового припинення його депутатських повноважень. Відбуватися це має автоматично, без голосування депутатів.

Судова постанова стосовно депутата Одеської обласної ради Огінського С. В. повинна була стати основою для припинення його депутатських повноважень. Саме так сказано в п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Однак Одеська обласна рада, сповіщена про набуття чинності судовим рішенням, не поспішала позбавляти депутатських повноважень С. Огінського й призначати дату проведення проміжних виборів до обласної ради.

На вимоги Володимира Грози, який кілька місяців добивався від голови обласної виборчої комісії М. Лобанова припинення депутатських повноважень С. Огінського й призначення дати проміжних виборів, звучали відповіді, що, мовляв, стосовно депутата Огінського С. В. жодних офіційних документів не надходило. А як же судове рішення? А Закон «Про місцеве самоврядування»? Хіба це — не офіційні документи?

Мало того, в обласній раді на звернення В. Грози відповідали приблизно так: мовляв, механізм припинення повноважень депутата облради за судовим рішенням не розроблений. І тільки після численних скарг виборців Кодимського району в Центрвиборчком, Генеральну прокуратуру на черговій сесії було скоромовкою зачитане повідомлення про набуття чинності рішенням Апеляційного суду стосовно Огінського С. В. і припинення його депутатських повноважень. Тим часом питання про оголошення дати проміжних виборів в 37-му виборчому окрузі так і залишилося невирішеним. От і виходить, якщо закон у силі, то й виборці сильні.

 

Одеська область.

ДОВІДКА

Поняття «конфлікт інтересів» було введено в законодавство в липні 2011 року. Закон визначає конфлікт інтересів як протиріччя між особистими інтересами (або інтересами близьких осіб) і службовими обов’язками особи, яке може вплинути на об’єктивність ухвалюваних рішень, а також на здійснення або не здійснення дій під час виконання службових обов’язків.

Факт

Розпорядженням Президента № 67/2013-рп від 18 лютого 2013 року Святослава Огінського було звільнено з посади голови Кодимської райдержадміністрації Одеської області.