Якщо в більшості регіонів України державні нотаріальні контори позакривали чи суттєво скоротили їхню кількість задля економії бюджетних коштів, то на Херсонщині ці заклади не тільки повністю зберегли, а й саме зараз роблять чималі фінансові «вливання» у їхній розвиток. Сьогодні в обласному центрі діють три такі контори, і ще по одній у кожному районі краю. Тож тільки нинішнього року на ремонт двох офісів державних нотаріусів у Херсоні та приміському Цюрупинському районі виділено понад сто тисяч гривень. А Міністерство юстиції України у свою чергу за кошти державного бюджету придбало для всіх без винятку тутешніх державних нотаріальних контор нові принтери, сканери та ксерокси для швидкої та якісної підготовки документів.
Начальник Головного управління юстиції Херсонщини В’ячеслав Єрьоменко (на знімку) каже: «Існування державних нотаріальних контор для громади дуже важливе й потрібне. Адже вони надають свої послуги за фіксованими, досить низькими тарифами, і зберегли суттєві пільги в оплаті для представників соціально незахищених верств населення, зокрема, інвалідів. Від приватних нотаріусів таких пільг, на жаль, не дочекаєшся. Тому кількість державних нотаріусів в області влада і надалі зменшувати не планує, як би не було скрутно. Навпаки, користуємося будь-якою можливістю для їх підтримки: знаходимо асигнування на оплату охоронної сигналізації, Інтернету для швидкісного доступу до національних електронних реєстрів та іншої потрібної інформації».
Місцеві жителі зі скромними статками також належно оцінили можливість завіряти угоди, довіреності й отримувати нотаріальні консультації дешевше та з гарантією якості. Щомісяця кожна державна нотаріальна контора Херсонщини приймає від 40 до 180 клієнтів, і їхня кількість постійно зростає. Навіть незважаючи на конкуренцію з боку «приватників».
Фото автора.