У процесі пошуку виходу з політичної кризи нарешті стався серйозний прорив — учора загальнонаціональний круглий стіл з обговорення пропозицій щодо відновлення політичної стабільності в Україні в Національному палаці «Україна» відбувся за участю керівництва держави та лідерів опозиції. На зібранні були присутні Президент України Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Прем’єр-міністр Микола Азаров, лідери опозиційних політичних сил — «Батьківщини» Арсеній Яценюк, «УДАРу» Віталій Кличко, «Свободи» Олег Тягнибок, члени уряду, народні депутати України, представники громадськості та духовенства.

Відкриваючи зібрання, перший Президент України Леонід Кравчук відзначив, що останні події в Україні та Києві, на жаль, свідчать, що криза триває, тому основним завданням круглого столу він назвав спробу знайти шляхи порозуміння.

Президент України Віктор Янукович наголосив, що розпочата дискусія повинна відкрити шлях до порозуміння, якого так чекає і бажає наше суспільство. «Від цього багато залежатиме, як далі житиме наша країна, — сказав В. Янукович. — Будь-яка нестабільність у країні негативно впливає не тільки на імідж держави, а передусім на життя людей, на стабільність економіки, яка у нас є дуже хиткою». 

 Глава держави закликав учасників круглого столу знайти відповіді на ті гострі питання, які вивели тисячі громадян на майдани в Києві та інших регіонах держави. Президент висловив обурення радикальними діями з обох сторін політичного протистояння: «Скажу відверто, я обурений тими радикальними діями, які були на Майдані, — і з боку провокаторів, і з боку силових структур, які поводилися не завжди адекватно, — сказав В. Янукович. — Емоції, які були і є, сьогодні дуже часто переважають здоровий глузд».

Глава держави висловив сподівання, що під час перемовин щодо подальшої євроінтеграції України, які відновилися у Брюсселі, сторони знайдуть відповіді на всі питання, які сьогодні порушує і Україна, і ЄС, і Росія, і буде вироблено так звану дорожню карту. При цьому В. Янукович відзначив, що робота над підготовкою до підписання Угоди про асоціацію з ЄС була проведена «з порушенням національних інтересів», а ті, хто над цим працював — «будуть як мінімум відсторонені від роботи, а потім, можливо, і звільнені». При цьому Президент знову запевнив, що Україна не відмовляється від європейської інтеграції та подальшого курсу реформ.

Віктор Янукович також повідомив, що мав розмову з Генпрокурором, котрий його запевнив, що продовжуються заходи щодо звільнення затриманих на Євромайдані, і в цьому плані є нова інформація, яку невдовзі буде оприлюднено. При цьому глава держави наголосив, що захоплення адміністративних будівель є порушенням закону.

Прем’єр-міністр Микола Азаров нагадав про причини тимчасового зупинення процесу підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і в своєму виступі наголосив, що повинна бути проведена величезна робота над модернізацією вітчизняної промисловості, в чому Україна розраховує на допомогу європейської спільноти. При цьому прем’єр відзначив, що багато вимог ЄС в економічному плані є неприйнятними для нашої країни.

Потім було надано слово лідерам опозиції. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк окреслив три основні вимоги Євромайдану: по-перше, відповідальність та покарання винних у побитті мирних мітингувальників: «Ті, хто давав незаконні накази бити мирних беззбройних людей, і виконував ці накази, повинні понести покарання, щоб уся країна бачила, що нікому не дозволено піднімати руку на мирних і беззбройних людей». По-друге, амністія для всіх заарештованих активістів Майдану. По-третє, відставка Прем’єр-міністра та уряду. «Цей уряд персонально винен у політичній і економічній кризі, бо цей уряд зірвав переговори з ЄС і цей уряд давав накази бити людей, — сказав А. Яценюк. — Ми знаємо про всі плани, які є у влади, пересаджати всіх опозиційних лідерів. Розженете один майдан, з’явиться інший, пересаджаєте одних лідерів — з’являться інші». При цьому політик висловив думку, що силовий сценарій писали не в Україні. Яценюк закликав знайти мирний вихід із ситуації, висловивши сподівання, що такий шанс іще залишився.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок підкреслив, що людей вивело на протести почуття власної гідності, люди намагаються, щоб до них прислухалися, щоб влада їх слухала і почула, і була відповідна реакція. А не розмовляла мовою сили. «Люди вимагають одного — справедливості, щоб не було протистояння у суспільстві, — сказав О. Тягнибок. — Від Президента, як гаранта Конституції, залежить, чи завершиться протистояння мирно. Ми застерігаємо від застосування сили проти людей, проти мирної акції протесту».

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко звернувся до чинного глави держави та екс-президентів та всіх учасників круглого столу, що лідерів опозиції делегували на круглий стіл люди на Євромайдані, які хочуть жити в іншій країні. Він наголосив, що колосальним каталізатором Майдану стало побиття мирних демонстрантів, і що Президент несе персональну відповідальність за всі процеси, які відбуваються в країні, а силовий варіант матиме жахливі наслідки для країни та особисто для Януковича. «Оптимальним варіантом для виходу з політичної ситуації є дострокові парламентські та президентські вибори, повне перевантаження влади», — заявив В. Кличко.

Після виступу лідерів опозиції надійшла інформація, що пряму трансляцію круглого столу було вимкнено, як тільки взяв слово А. Яценюк. Л. Кравчук доручив розібратися, що трапилося.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак перед початком засідання в інтерв’ю журналістам наголосив, що головне — почути один одного: опозиція — владу і влада — опозицію, іншого виходу він не бачить. «Треба, щоб опозиція сформувала ті питання, які у них є, Президент повинен їх почути, висловити свою думку, що можливо вирішити сьогодні, а що пізніше, але без діалогу такі питання не вирішуються у жодній державі, — сказав він. — Сподіваюся, це головний майданчик, де повинні і можуть бути вирішені головні питання».

Глава парламенту також висловився проти проведення закритого засідання парламенту. «А від кого закриватися? — сказав він. — Навпаки, треба, щоб парламент працював відкрито, щоб люди бачили, що парламент розглядає». В. Рибак вважає недоречними заклики опозиції до дочасних президентських і парламентських виборів та відставки Президента. За його словами, представники Європейського парламенту на зустрічі з ним висловили думку, що Президент і Верховна Рада є легітимними, оскільки вибори пройшли демократично.

Екс-президент України Віктор Ющенко звернув увагу на те, що за вікном розколена нація і майже розколота держава, і причиною цього є політична криза. Найприйнятнішим, на його погляд, є проведення чесного і високодуховного діалогу між сторонами. «Рішення повинні бути швидкі, оперативні, і найголовніше — адекватні, — наголосив В. Ющенко. — Щоб ми не говорили про щось десяте, що на сьогодні не актуальне». В. Ющенко запропонував сформувати пакет рішень — що не буде насилля з жодної сторони, підписати Угоду про асоціацію з ЄС до нового року, звільнити заарештованих і покарати винних.

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко запропонував, враховуючи, що ще не закінчилися масові акції громадян, виключити використання кримінальних угруповань з обох сторін. А задля зняття напруження в суспільстві прийняти звернення до Президента і парламенту провести референдум щодо вибору зовнішнього вектора інтеграції України. А також сформувати пропозиції щодо складу нового уряду та визначити критерії його формування — щоб до нього увійшли досвідчені фахові спеціалісти, не пов’язані з олігархами, та створити «народний контроль» за реалізацією програми уряду. Комуністи також запропоновували провести політичну реформу — встановлення парламентської республіки та проведення нових парламентських виборів за відкритими партійними списками.

Представники духовенства закликали сказати «гостре ні» будь-якому виду насильства і не допустити поглиблення ескалації напруження в суспільстві, а Президентові взяти силові структури під особистий контроль.

Коментарі

Директор Інституту філософії Мирослав Попович (ініціативна група «1 грудня»):

— Передусім Президент повинен прийняти історичне рішення і оголосити про готовність підписати Угоду з ЄС у термін, визначений європейськими партнерами. Люди, які прийшли на Майдан і залишилися вдома, відчули небезпеку — що ми можемо втратити Україну разом із демократією. І ця велика тривога має бути знята найближчим часом. Майдан очікує суворого покарання тих, хто застосував силу проти громадян. Нинішній уряд повинен піти у відставку для загального добра у державі. Пане Президенте, найдіть мужність прийняти такі рішення.

Голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов:

— Як ніколи, ми наблизилися до загрози громадянської війни. Ми закликаємо сторони сісти за стіл переговорів і дійти до порозуміння. Його можна знайти, якщо сторони почнуть чути один одного, чути всю правду про наявність суспільно-політичної кризи. Поки що такого не спостерігаємо. Складається враження, що уряд не розуміє, що коїться на Майдані. Якщо уряд кожного, хто стоїть на Майдані, сприймає за ворога, — про які переговори мова? Ми наполягаємо на якнайскорішому підписанні Угоди з ЄС, принаймні політичну її частину. Це треба зробити до того, як підписувати будь-які політичні домовленості з Москвою. Усі домовленості з Європою та Росією мають бути відкритими для громадськості.

Визначити першочергові питання, щоб заспокоїти людей і відправити їх додому, закликав Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. На його думку, нинішній круглий стіл на сьогодні є єдиним майданчиком, де влада і опозиція можуть висловити свої думки. Глава парламенту повідомив, що направив листа до Генерального прокурора України, і отримав відповідь, в якій ідеться, що слідчим управлінням Генпрокуратури за фактом перевищення повноважень працівниками міліції розпочато кримінальне провадження. Крім того, відкрито кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів, і законність дій працівників правоохоронних органів буде перевірено в ході розслідування, і за наявних підстав буде вжито заходів прокурорського реагування. Хід розслідування контролює особисто Генпрокурор. А другорядні політичні питання, які порушують на мітингах, глава парламенту запропонував обговорити у парламенті. В. Рибак закликав депутатів розблокувати роботу парламенту: «Верховна Рада — це центр відкритої політичної дискусії у країні, і нам треба повернутися до роботи». Водночас В. Рибак вважає неприйнятними заклики, які лунають на Майдані, — перестати працювати і платити податки на місцях, адже з чого тоді платити зарплати бюджетникам, пенсії та інші соціальні виплати. Глава парламенту вкотре закликав більшість та опозицію вислухати та почути один одного.

Головуючий на круглому столі Леонід Кравчук запропонував на наступному засіданні ухвалити «Меморандум порозуміння».

По завершенню круглого столу Президент України Віктор Янукович виступив із низкою політичних заяв та ініціатив.

Президент підтримав пропозицію оголосити мораторій на будь-які силові рішення і закликав до співпраці, до діалогу, чесно подивитися в очі один одному.

Глава держави також запропонував парламентові наступного вівторка проголосувати за амністію учасників Євромайданів, а також закликав зупинити процес звільнення з роботи та навчання активістів. При цьому він наголосив, що потрібно «знайти провокаторів».

«Я зі свого боку зроблю все, що зможу. Ми повинні увійти у конституційне правове поле. Пропозиція проста — мораторій на будь-які силові дії та круглий стіл. Переходимо в парламент — треба починати працювати, треба думати про бюджет 2014 року і що ще можна зробити цього року. Пропозиції свої уряд надасть», — сказав В. Янукович і звернувся до громадян, які стоять на всіх майданах, — заспокоїтися, припинити протистояння і дати можливість політикам, владі та опозиції разом вийти із цієї ситуації.

«Україна йтиме своїм шляхом. Головне — щоб ми поважали один одного і тоді нас поважатимуть у світі. Європейській інтеграції, європейським принципам, стандартам — немає альтернативи», — заявив Президент.

За підсумками круглого столу Л. Кравчук запропонував усім учасникам подати письмові пропозиції щодо «Меморандуму порозуміння», який запропоновано ухвалити на наступному засіданні.

ДОСЛІВНО

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ:

— Ми зібралися за цим столом, щоб знайти порозуміння. Я готовий знайти такий шлях, щоб довести українському народу, що ми здатні долати політичні кризи. Моя позиція полягає в тому, що винні повинні бути покарані, випадкові люди, залучені до дійства і 30 листопада, і в інші дні, повинні бути амністовані. Амністія потрібна, щоб дати гарантії суспільству, що процес протистояння буде, по-перше, зупинений, по-друге, країна увійде у нормальне стабільне життя. Дуже важливо, що ми сіли за цей стіл і розмова розпочалася.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК:

— У вівторок можемо розпочати засідання парламенту з обговорення політичної ситуації у державі — годину, дві, три, скільки потрібно, надати змогу виступити всім політичним силам, депутатам. Але це питання треба розглядати у відкритому режимі.

Екс-президент України Леонід Кучма і член організаційного комітету Євромайдану Денис Шевчук.

Президент України Віктор Янукович і Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Лідери опозиції прибули із запізненням.