Вибори, які відбудуться 15 грудня цього року, є підтвердженням прагнення та готовності України усунути відповідні недоліки, виявлені під час минулорічних виборів. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у п’ятницю під час зустрічі з членами Спеціального комітету ПАРЄ зі спостереження за повторними парламентськими виборами в Україні.

В. Рибак подякував членам Спеціального комітету ПАРЄ за участь у спостереженні за повторними парламентськими виборами в Україні, зазначивши, що з української Сторони вивчено всі зауваження міжнародних спостерігачів щодо виборів до Верховної Ради України, які відбулися у жовтні 2012 року.

Керівник парламенту підкреслив, що Україна послідовно дотримується рекомендацій Венеціанської комісії, пов’язаних із проведенням реформи виборчої системи. Він повідомив, що 21 листопада цього року Верховна Рада більшістю голосів ухвалила у другому читанні і в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів», в якому враховано всі зауваження та пропозиції Венеціанської комісії.

Ухваленим законом, за словами     В. Рибака, передбачається, зокрема, зміна процедури формування окружних виборчих комісій, зменшення розміру грошової застави при реєстрації, введення обмеження на розмір виборчого фонду, а також посилення вимог до інформаційних агентств з висвітлення виборів. «З прийняттям цього закону фактично знімається низка зауважень, висловлених у висновках та рекомендаціях звіту Парламентської асамблеї за результатами місії спостереження за виборами 2012 року та резолюції ПАРЄ 1862 (2012) «Функціонування демократичних інституцій в Україні», — сказав він.

Голова Верховної Ради також повідомив, що в листопаді цього року зареєстровано законопроект №3709 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо фінансування діяльності політичних партій)», який готується до розгляду в першому читанні. У цьому контексті він відзначив, що робота над цим документом ведеться в напрямку виконання рекомендацій Групи держав проти корупції, висловлених у жовтні 2011 року, з метою посилення прозорості фінансування політичних партій та виборчих кампаній.

В. Рибак наголосив, що останні роки «були досить насиченими виконанням реформ, спрямованих на демократичні перетворення». «Україна активно працює над виконанням своїх зобов’язань перед Радою Європи, зокрема, щодо зміцнення демократичних інститутів», — підкреслив він. Дуже важливим у цьому контексті, на його думку, є те, що наша держава виконала свої зобов’язання як країна — член Ради Європи в частині прийняття нового Кримінального процесуального кодексу — завдяки його ухваленню вдалося забезпечити приведення вітчизняного кримінально-процесуального законодавства у відповідність до європейських стандартів.

Українській Стороні, за його словами, вдалося розробити якісно новий кодекс, що переконливо свідчить про прагнення України розвиватися як європейська правова держава, зміцнювати верховенство права і всебічно стверджувати права і свободи громадян. «Основною підвалиною наших подальших реформ виступає демократичний принцип — захист прав людини», — наголосив він.

Голова Верховної Ради підкреслив, що для реалізації корінних реформ Україні потрібно провести системну конституційну реформу, а також ухвалити низку законопроектів у ключових сферах суспільного життя нашої держави, що усвідомлюють у парламенті. «Відповідна робота ведеться у тісній взаємодії з урядом, який системно працює над підготовкою своїх пропозицій з удосконалення правової бази в Україні, минулого року Президент України створив Конституційну асамблею, яка покликана розробити пропозиції до широкомасштабної конституційної реформи», — додав він, назвавши вже розроблений законопроект «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» одним із конкретних результатів роботи Асамблеї.

У цьому контексті він повідомив, що 7 листопада цього року Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроект у першому читанні, нині здійснюється його підготовка до другого читання та прийняття в цілому. «Парламент України продовжить роботу в цьому напрямку, незважаючи на складні політичні процеси, які відбуваються в нашій країні», — сказав він.

В. Рибак запевнив високих гостей у тому, що завершення реформи прокуратури стане одним з перших питань, до розгляду яких повернеться український парламент після відновлення політичної стабільності в нашій державі. Він також заявив, що «від об’єктивності та неупередженості інформації, викладеної в доповіді делегації ПАРЄ щодо проведення виборів у п’яти одномандатних округах, залежить сприйняття ПАРЄ особливостей процесів, що відбуваються нині в Україні і, зокрема, політичного клімату, що склався у нашій державі напередодні цих виборів». «Парламент України залишається відкритим для діалогу та співпраці з ПАРЄ», — наголосив він.

Своєю чергою, голова Спеціального комітету Рене Роке зазначив, що місія делегації «несе і політичну, і технічну функції». Її найголовнішим завданням, за його словами, є неупереджене спостереження за виборами в Україні.

Говорячи про нинішню ситуацію в Україні, Р. Роке підкреслив, що українська демократія «переживає еволюцію і просування уперед». При цьому він підкреслив важливу роль керівника парламенту у врегулюванні ситуації, що склалася. Саме такою, на його думку, має бути позиція очільника парламенту.

Р. Роке також повідомив, що делегація має намір зустрітися з керівниками всіх фракцій Верховної Ради, представниками неурядових організацій та представниками ЗМІ, наголосивши на неупередженому ставленні делегації до всіх сторін.

Член Спеціального комітету Самад Сеїдов висловив переконання, що Україна подолає проблеми, оскільки вона є «великою державою, європейською країною».

Підсумовуючи, Голова Верховної Ради наголосив, що Україна «буде демократичною державою на всіх напрямках», зауваживши, що будь-які конфлікти мають вирішуватися виключно шляхом діалогу.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

 

«Україні залишилось виконати останнє з формальних зобов’язань, взятих при вступі до Ради Європи — змінити роль і функції інституту прокуратури в нашій державі».

Прес-служба  Верховної Ради України.

Володимир Рибак.

Рене Роке.

 

Фото Анастасії  СИРОТКІНОЇ.