Михайло ЗАБРОДСЬКИЙ, фракція «Європейська солідарність»:

— Довіра співгромадян, які на відкритих виборах наділяють керівництво держави вагомими повноваженнями і повнотою влади, надзвичайно цінна річ. Статус державного чиновника зі складу владної команди коштує не менше. Але лише за умови, коли влада спирається на народну довіру, яка не дає найменшого сумніву в правильності своїх дій. Довіру легко зруйнувати зрадою. За зраду на найвищому державному рівні доводиться розплачуватись людськими життями та національними інтересами. Під час війни така зрада коштує особливо дорого. Особливо коли це зрада перших посадових осіб держави. Саме така зрада проглядається у фактичному зриві спецоперації із затримання «вагнерівців» (народний депутат виступав в оточенні однопартійців та представників «Голосу». — Ред. ).

Роман КОСТЕНКО, фракція «Голос»:

— Перш за все нині потрібно запустити Тимчасову слідчу комісію, яка за обіцянками «Слуг народу» повинна розслідувати зрив спец-операції по «вагнерівцям». І не просто запустити її, а зробити так, щоб у ній були представлені всі позафракційні фракції, наявні у парламенті. Нещодавно в інтерв’ю Президент усупереч раніше визначеній позиції підтвердив, що операція була. Одночасно було заявлено, що це не була спецоперація України і що для нас її реалізація мала б наслідки в питаннях нацбезпеки. Також він заявив, що розмовляв із президентом Білорусі Лукашенком. Як тепер ми виглядаємо в очах наших союзників? Нам потрібні чіткі відповіді на чіткі запитання! Суспільство вимагає сказати правду, розвідники повинні бути впевнені, що їх не зрадять, а парт-нери — що ми надійний союзник. Тому очікуємо максимальної взаємодії від представників влади (народний депутат виступав в оточенні однопартійців та представників «ЄС». — Ред.).

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— Учора ми святкували річницю ухвалення Конституції. Було сказано багато слів, яка вона добра та соціально орієнтована. Це правда, бо наша Конституція має повагу в усьому світі. Але зовсім іншими виглядають реалії з її виконання. Де вся соціальна орієнтованість, якщо щомісяця в країні піднімаються комунальні тарифи і більшість громадян опиняються за межею бідності, триває так звана медична реформа, яка ліквідує безоплатну медицину, прописану в Основному Законі? Коли порушуються права громадян рішеннями так званої РНБО, яка вже давно перетворилась на таємну канцелярію і на-кладає санкції на громадян України всупереч законодавству та закриває опозиційні телеканали. Коли півмільйона наших громадян з міст Донецької та Луганської областей одним рішенням ЦВК були позбавлені права голосувати за місцеву владу.

Віктор БОНДАР, депутатська група «За майбутнє»:

— Президент не раз наголошував на необхідності провести аудит — і тарифів, і багатоквартирних будинків, і ЖКГ, і всього, що тільки можливо. Але насправді нічого не відбулося і нічого не змінилося за цей рік. Більше того, бачимо, що тематика тарифів на електроенергію, газ та опалення замовчується в залі Верховної Ради і в уряді. Усе відбувається так, ніби все спокійно і країна успішно долає цю проблему, а населення справляється. Насправді ми маємо майже 100 мільярдів боргів населення по тарифах. Водночас із 33 європейських країн Україна — єдина країна, яка піднімала ціни на газ протягом останнього року. Решта країн — їх понижували. Якби уряд і Президент реально хотіли переглянути тарифи, то це вже було б зроблено. Але натомість ми очікуємо з 1 серпня підняття тарифів на електроенергію. Це ще один удар по домогосподарствах.

Сергій ШАХОВ, депутатська група «Довіра»:

— Ми відзначили День Конституції, але конституційні права в нашій країні порушуються кожен день — і парламентом, і всіма чиновниками, і Кабміном. Наша група обстояла і підвищення тарифів на електроенергію призупинили. Але ціни все ще хочуть підвищити і на газ, і на електроенергію. Згідно зі статистикою, 86 відсотків людей нині в країні за межею бідності. Хто буде сплачувати ці тарифи? Ми й досі не можемо домогтися проведення виборів у Луганській та Донецькій областях. Нині в нашій країні вакцинували лише три відсотки громадян. Ми перебуваємо на п’ятому місці в світі за смертністю. Чому чиновники зараз щеплюються вакциною Pfizer, а літні люди бояться вийти на вулицю, бо відчувають себе назахищеними? Хто відповідатиме за те, що нині країна летить у прірву?

Сергій ВЛАСЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Влада пафосно відсвяткувала День Конституції. Але знімати красиве відео — це одне, а інша справа — цю Конституцію виконувати щоденно. Так, закон про всеукраїнський референдум прийнято. Але його неможливо реалізувати звичайним громадянам. ЦВК відмовила 11 тисячам людей, які зібралися, щоб довести українській владі, що 70 відсотків громадян проти запровадження так званого ринку землі. Та й сам закон про цей ринок не відповідає українській Конституції. Але ми свою роботу продовжимо, ми проведемо цей референдум і доведемо чинній владі те, що й так очевидно: люди проти такого ринку землі. Він не на користь фермерам і не допомагатиме їм створювати нові робочі місця. Натомість збагачуватимуться великі аграрні холдинги. Ми будемо захищати Конституцію і права громадян.