Повна заборона рубати дерева на Херсонщині може обернутися вибухом протестів та цілою низкою соціальних проблем
Без дров для обігріву приватних будинків і без новорічних ялинок ризикують залишитися мешканці Херсонщини. І все це — через благородні наміри місцевої влади, яка заборонила вирубувати дерева! Все почалося з того, що група депутатів Херсонської облради на сесії висловила протест проти хижацького винищення зелених масивів у південних степах, де за часів Союзу площі насаджень займали чверть території краю, а нині скоротилися до чотирьох відсотків.
На виступи народних обранців досить радикально відреагував і голова обласної державної адміністрації Микола Костяк. Своїм розпорядженням №755 він призупинив у регіоні рубку дерев, у тому числі санітарну, мотивуючи таке рішення необхідністю «посилити охорону лісового фонду від несанкціонованого знищення».
А лісгоспи проти
Прес-секретар голови ОДА Євген Бриков повідомив «Голосу України», що заборону зніматимуть тільки після проведення екологічної експертизи, яка має підтверджувати доцільність вирубки — і лише за нагальної потреби. Але невідомо, якою буде процедура цієї експертизи та скільки часу на неї піде. І це дуже непокоїть рядових мешканців краю і трудові колективи державних лісгоспів Херсонщини. Ситуацію попросили прокоментувати начальника обласного управління лісового господарства Віктора Тищенка. Його висновки — вкрай песимістичні.
— Проблема з хижацьким вирубуванням дерев справді існує. Але не в лісгоспах, а в масивах зелених насаджень, розташованих на землях запасу місцевих рад, у яких немає коштів на організацію їх охорони. І браконьєри цим, звичайно, користуються. Та розпорядження голови Херсонської ОДА про заборону вирубок стосується і державних лісгоспів, тому воно може більше завдати шкоди, ніж принести користі, — наполягає Віктор Володимирович. — По-перше, в області стоїть 1400 гектарів горільників — обвуглених дерев, знищених лісовими пожежами. Вони вже ніколи не відновляться, тому їх треба вирубати і підготувати землю під нові саджанці. Якщо цього не зробити восени і взимку, навесні саджати молоді дерева буде нікуди, і рік ми втратимо. По-друге, в процесі санітарних рубок лісгоспи заготовляють дрова для продажу населенню, які для мешканців негазифікованих сіл у степу є найдешевшим та найдоступнішим видом палива. Тепер продавати людям майже нічого: запаси дров, зроблені до заборони вирубування дерев, обмежуються двома тисячами кубометрів, і то лише в Голопристанському та Каховському районах, а треба щонайменше вдесятеро більше. По-третє, було вирощено понад десять тисяч молодих сосонок спеціально для реалізації до Новорічних свят. А тепер, значить, їх також чіпати не можна! 
Та люди ж у холодних хатах та без ялинок не сидітимуть: вони підуть за ними у лісосмуги і зрубають, що захочуть. От тільки лісгоспи від цього грошей не отримають і не зможуть придбати пальне, пожежні машини, запчастини для техніки. 
Про заборону вирубок я повідомив керівництву Державного агентства лісового господарства України, і там порадили через суд добиватися визнання сумнівного розпорядження облдержадміністрації незаконним і його скасування.
У перспективі — акції протесту
Схоже, що судовою тяганиною конфлікт чиновників та лісівників не обмежиться. Рубкою дерев у рукотворних соснових та акацієвих гаях Херсонщини займаються майже шістсот працівників державних лісових господарств. Оскільки через призупинення вирубування дерев роботи для них не стане, людей доведеться або звільняти, або відправляти у неоплачувані відпустки саме перед Новорічними святами, коли гроші треба і на подарунки дітям, і на святковий стіл. Залишившись без джерел заробітку і точно знаючи, з чиєї вини це сталося, розлючені трударі прийдуть з’ясовувати стосунки саме до «Білого дому» — спільної резиденції Херсонської облради й обласної державної адміністрації. І не можна стверджувати, що це з’ясування стосунків буде мирним.
Цитата
«Через вирубування лісів ми втрачаємо нашу екосистему. З’являються суховії, немає опадів, зменшується кількість вологи в грунті. За кожне дерево треба боротися, і кожен депутат має стати на захист лісових насаджень».
(З виступу на сесії голови Херсонської облради Віктора Пелиха).
Факт
Площа лісів на Херсонщині вдвічі менша, ніж у середньому по Україні.