У Володимирі-Волинському відбулася церемонія перепоховання останків жертв масових розстрілів періоду Другої світової війни (на знімку).

2010 року на древньоруському городищі «Вали» у Володимирі-Волинському під час археологічних розкопок було виявлено людські останки. За предметами, які знайшли там, — ґудзиками з польським гербом, монетами, жетоном польського жандарма — дійшли висновку, що принаймні частина поховань пов’язана з розстрілами польських громадян, проведеними органами НКВС у володимирській тюрмі у 1939—1941 роках. Тим паче що 1997-го на городищі вже знаходили схожі поховання. А 17 грудня 1997 року останки військових поляків вперше перепоховали на Федорівському кладовищі Володимира-Волинського.

Протягом чотирьох останніх літ українсько-польською експедицією — членами ДП «Волинські старожитності» та Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва — віднайдено і ексгумовано 1140 поховань.

Віддати шану загиблим до Володимира-Волинського приїхали міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємoняк, командувач Сухопутними військами Збройних Сил України генерал-полковник Геннадій Воробйов, начальник Генштабу Війська Польського генерал Мєчислав Гоцул, Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, духовенство, громадськість області.

— Усі загиблі, незалежно від національності, мають бути поховані з молитвою і честю. Вшанувати їх пам’ять — наш священний моральний обов’язок, наша відповідальність перед поколіннями, — сказав на мітингу голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. — Ми сьогодні спільно молимося за вічний спокій невинно убієнних душ. В ім’я майбутнього наших держав і націй маємо вчинити як ревні християни: не судити — і тоді нас не осудять, простити — і тоді ми будемо прощені. Це ознака не тільки духовної зрілості громадян, а й рівня цивілізованості.

На мітингу виступали також секретар Ради охорони пам’яті та мучеництва Республіки Польща професор Анджей Кунерт і міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємоняк.

Потому представники християнських конфесій відслужили спільну заупокійну літургію за загиблими.

Фото прес-служби ОДА.