Надзвичайно актуальна необхідність привести нормативну базу в будівництві у відповідність із вимогами часу. Без цього не можна належним чином організувати справи в галузі. Сьогодні будівельники чи проектанти користуються, зокрема щодо робіт з гідроізоляції, будівельними нормами і правилами (БНіП), затвердженими ще за радянських часів.

Тоді рекомендованими були матеріали, довговічність яких становила 5—7 років. А далі — або ремонт, або руйнація.

До чого це призводить, можемо бачити на прикладі Торговельно-виставкового комплексу на Майдані Незалежності. Він гине через неякісну гідроізоляцію конструкцій, через неправильну його експлуатацію, через байдужість власників до його технічного стану. Якщо терміново не обстежити цей комплекс і не виконати великий обсяг робіт з ремонту, він може розвалитися.

На схожих об’єктах є загроза руйнації, бо по периметру, там, де є контакт конструкцій з ґрунтом (насамперед ґрунтовими водами), утворюються грибки декількох різновидів. Велика кількість цих грибків плюс відсутність нормальної вентиляції робить об’єкт джерелом багатьох захворювань і небезпечним для людей — перш за все для тих, хто там працює. Об’єктів, які гинуть через неякісну гідроізоляцію, в Києві багато. І не тільки в столиці, а й у регіонах, зокрема на Волині.

Ще є проблема використання такого утеплювача, як ПСБС (полістирол спучений блочний самозатухаючий) в будинках підвищеної поверховості, висотних житлових і взагалі в капітальних спорудах І—ІІІ класів. Він нібито не горить, а насправді ж показав себе дуже пожежонебезпечним і токсичним. У цьому кияни, та й не тільки вони, мали біду наочно переконатися. Відомий російський академік Вадим Мальцев нещодавно у прямому ефірі заявив: «Хвалити пінополістирол як утеплювач може або неук, або негідник».

Сотні тисяч квадратних метрів покрівель в Україні роблять із металочерепиці. Це також дуже проблематичний будівельний матеріал.

У мене як у директора центру «Будівельна експертиза» створюється враження, що це робиться навмисно руками бізнесменів цього міністерства, які ігнорують можливі негативні наслідки.

На дві мої попередні статті щодо цих питань в пресі відповіді не отримав, не сталося і змін в ставленні Мінрегіонбуду до нормативної бази в будівництві.

Микола ЯРМОЛЕНКО, директор центру «Будівельна експертиза», заслужений будівельник України, лауреат Державної премії, професор.