Шляхи виходу з політичної кризи обговорювали під час прес-конференції парламентарії та експерти.
Зокрема, народний депутат Олександр Бригинець (фракція «Батьківщина») заявив, що опозиція готова сісти за стіл переговорів з владою, якщо Президент конкретними рішеннями продемонструє свою готовність йти на компроміс.
Основна вимога Євромайдану та опозиції, за його словами, — звільнення невинних людей. «Відповідний процес начебто розпочався, і я оцінюю це позитивно. Це не означає, що потрібно закрити всі кримінальні справи. Є певні механізми, але люди повинні перебувати на волі. Це має бути публічний процес», — сказав він.
Наступна вимога, зазначив парламентарій, — покарання винних у перевищенні службових повноважень у ніч на 30 листопада та 1 грудня. Відповідальність за це має бути як правова, так і політична.
Третя вимога, зауважив народний обранець, полягає у відставці Кабінету Міністрів не тільки за звинувачення у силовому розгоні Майдану, а й за переддефолтний стан країни і відмову від євроінтеграції. Водночас О. Бригинець підкреслив: відставка уряду нічого не вирішує, але якщо Президент підпише відповідний указ, можна повірити в його готовність серйозно розглядати якісь можливості змін у країні.
За його словами, сьогодні не опозиція контролює Майдан, а Майдан контролює політиків. Отже, виконання цих умов дало б підстави говорити з людьми на Майдані про те, що влада показала свою готовність до компромісу.
Вихід народних обранців із фракції Партії регіонів та вагання певних людей навколо Президента щодо його підтримки, на думку парламентарія, дають підстави думати, що переформатування влади можливе.
Крім того, О. Бригинець зауважив: відмова ЄС від частини вимог свідчить про те, що він готовий йти на компроміс з нашим урядом. Але після останніх подій у нашій країні Угоду про асоціацію повинна підписувати інша людина.
Народний депутат Ігор Алексєєв (фракція КПУ) нагадав, що комуністи зібрали понад три мільйони підписів на підтримку проведення всеукраїнського референдуму. За словами народного обранця, КПУ готова провести повторний збір підписів. Враховуючи, що Україна зіткнулася з проблемою цивілізаційного вибору, комуністи готові брати участь у переговорному процесі.
Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий переконаний: незважаючи на те, що Україна опинилася в глибокій політичній і соціальній кризі, вікно можливостей для підписання Угоди про асоціацію залишається і тримається на майданах, а не за допомогою якихось рішень у парламенті.
Експерт досить скептично оцінює можливість швидкого виходу країни з кризи. За його прогнозами, швидше за все, буде відтермінування ситуації на якийсь період, а величезне розчарування громадян призведе до фрустрації, наслідки якої сьогодні важко передбачити. «Поки люди стоять на Майдані, є хоча б якась надія. Якщо їх там не буде, я думаю, ситуація йтиме за відомим сценарієм», — сказав він.
Голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран вважає, що Євромайдан врятував імідж України у світі. За його словами, одним з незаперечних позитивних наслідків Майдану є те, що світ почав чітко розрізняти українську владу і українців. Він переконаний: якщо влада в нашій країні зміниться, то європейська спільнота буде готова одразу підписати Угоду про асоціацію.
ДОСЛІВНО
Народний депутат О. Бригинець (фракція «Батьківщина»): «Нині йдеться не про конфлікт між владою і опозицією, а між владою і народом. Адже опозиція Майдан не скликала і не формувала його гасла. Тому говорити про можливий компроміс між владою і народом я не став би».
Точка зору
Народний депутат Ігор Алексєєв (фракція КПУ): «Нинішня політична криза певною мірою є результатом непроведення референдуму про вектор зовнішньополітичної інтеграції України. Адже згідно з Конституцією єдиним джерелом влади в країні є народ, тому саме йому треба надавати право робити вибір. Всеукраїнський референдум має стати одним з пунктів переговорного процесу».
Голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень  «Соціовимір» Сергій Таран, народний депутат України Олександр Бригинець, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ігор Алексєєв та заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий (зліва направо).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.