Представники місцевих громад наполягають, що після дослідження держава має ви-значити забруднені території та заборонити на них обробіток. А там, де землю можна використовувати, її варто повертати до сільськогосподарського обігу.

«Ми наполягатимемо, щоб у бюджеті на 2022 рік були передбачені цільові кошти на радіаційні дослідження землі громад півночі Житомирської області. Міністерство захисту довкілля вже підтримує цю ініціативу і готове розпочати дослідження разом із Державною агенцією з управління зони відчуження та Національною академією наук України», — сказав народний депутат, голова Житомирської обласної організації партії «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко.

ДОВІДКОВО

Житомирська область — один з найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів. Багато сільськогосподарських земель віднесено до другої категорії радіаційного забруднення і діяльність на них заборонена. Через це ОТГ не мають змогу наповнювати свої бюджети. Хоча під час формування громад ці землі враховувалися та належали до ресурсної частини їх майбутньої спроможності.