Комітет з питань аграрної та земельної політики завершив підготовку до повторного першого читання законопроекту про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (№ 5202) та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований документ за основу.

Як зазначив голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі комітету Артем Чорноморов, законопроект має вирішити питання зрошувальних земель на території півдня України:
— На превеликий жаль, ми вже утретє розглядаємо його в комітеті у першому читанні. У нас в комітеті є три народні депутати з півдня України, — нагадав він. — Ті, які бачили ці насосні станції, знають, як вони працюють... людей, які ними користуються, чи мають намір користуватися... Що стосується насосних станцій: на Миколаївщині понад 80 відсотків непрацюючих, деякі з них «заморожені»... Не варто десять років просто чекати, як воно буде тихенько розкрадатися... Зрошення — це такий процес, який залежить від погоди. Є дощі — ним ніхто не користується, нема дощів — воно дуже потрібне, усі плачуть, мало не склянками воду носять і поливають свої врожаї... У мене ліберальні погляди (щодо приватизації), я за те, аби тільки займалися, інвестували, розширювали, тому що держава просто заморозила... 70 відсотків насосних станцій у Миколаївській області в «замороженому» стані, там лише охоронець, труби, усе, що могло піти на метал — вирізали, по суті, стоїть одна будівля. Минулого року південні регіони зазнали великої шкоди (втратили через посуху значну частину врожаю), і фермери нас просто розривали на частини, щоб ми якось дотаціями їм допомогли...

Одна з проблем полягає в тому, що після розпаювання земель колективних сільгосппідприємств окремі об’єкти меліоративної системи опинилися у власності різних суб’єктів. Як наслідок, їх технологічна цілісність була втрачена. Об’єкти міжгосподарських меліоративних систем нині, як правило, перебувають в управлінні Держводагентства. Передача внутрішньогосподарських меліоративних систем у комунальну власність відбувається повільно і досі не завершена. Частина об’єктів нині з невизначеним правовим статусом. Це, в свою чергу, спричинило руйнацію та розкрадання внутрішньогосподарських мереж. Склалася тенденція незаконного демонтажу систем, крадіжок трубопроводів та включення ліквідаційними комісіями таких об’єктів у перелік майна, що підлягає реалізації з метою погашення боргів...

Гідротехнічна меліорація, як правило, забезпечується меліоративними мережами, до складу яких входять насосні станції. Встановлене обладнання (насосні агрегати, електричні двигуни тощо) здебільшого морально застаріло. При цьому, у держави відсутні кошти для масштабної заміни обладнання в насосних станціях на більш енергоефективне. Як результат, окремі сільгоспвиробники взагалі відмовляються від зрошення через його високу вартість.

Водночас чинне законодавство не передбачає чітких та прозорих механізмів самостійного фінансування аграріями будівництва, заміни та ремонту об’єктів меліоративної інфраструктури.

Підготувала Галина КВІТКА.

Скріншот відео.