Снігопад у Стамбулі, ЦСКА вилітає з єврокубків, «Шахтар» переходить до Ліги Європи — такі основні події цього ігрового дня.

Футбол. Груповий раунд Ліги чемпіонів. 6-й тур. 10 грудня.

Група А. «Реал Сосьєдад» (Іспанія, Сан-Себастьян) — «Байєр» (Німеччина, Леверкузен). 0:1.

«Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:0. Гол: Джонс, 67.

«МЮ»: де Геа, Рафаель, Еванс, Фердінанд, Бюттнер (Валенсія, 88), Джонс, Гіггз (Клеверлі, 63), Кагава, Янг (ван Персі, 63), Янузай, Руні. Тренер — Девід Мойєс.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фред (Фернандо, 80), Тейшейра, Коста, Тайсон (Бернард, 63), Адріано (Феррейра, 88). Тренер — Мірча Луческу.

Рефері — Мілорад Мажич (Сербія).

Манчестер. Стадіон «Олд Траффорд». 75 000 глядачів. 9 градусів.

Група В. «Галатасарай» (Туреччина, Стамбул) — «Ювентус» (Італія, Турин). Через снігопад матч не відбувся. «Копенгаген» (Данія) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 0:2.

«Реал» — 16 очок, «Ювентус» — 6, «Галатасарай» — 4, «Копенгаген» — 4.

Група С. «Бенфіка» (Португалія, Лісабон) — ПСЖ (Франція, Париж). 2:1. «Олімпіакос» (Греція, Пірей) — «Андерлехт» (Бельгія, Брюссель). 3:1.

ПСЖ — 13, «Олімпіакос» — 10, «Бенфіка» — 10, «Андерлехт» — 1.

Група D. «Вікторія» (Чехія, Пльзень) — ЦСКА (Росія, Москва). 2:1. «Баварія» (Німеччина, Мюнхен) — «Манчестер Сіті» (Англія). 2:3.

«Баварія» — 15, «Манчестер Сіті» — 15, «Вікторія» — 3, ЦСКА — 3.

Порівняно з попереднім матчем проти «Реала Сосьєдада» Луческу зробив лише одну заміну: на лівому краю атаки замість Бернарда, який, за словами тренера «Шахтаря», ще не до кінця розуміє гру донецької команди, у цьому знаковому матчі групового турніру з’явився Тайсон. Натомість колега румуна Мойєс із ротацією не соромився, більш як наполовину змінивши склад. Навіть надав можливість 18-річному бельгійцю Янузаю дебютувати в єврокубках.

Українській команді немов повітря необхідна була перемога. Однак «Олд Траффорд» — не те місце, де господарів можна отак просто ганяти по полю. Мабуть, усвідомлюючи це, «гірники» почали зустріч досить обережно. Та щойно виникала нагода провести швидку атаку, гості миттєво показували зуби. Зокрема, Тайсону вдалося розкрити оборону «МЮ» і відправити в прорив Тейшейру. Алекс у боротьбі з Евансом пробив у дальній нижній кут, і м’яч пролетів поряд зі стійкою.

Отже, «Шахтар» уважно діяв в центрі поля, намагаючись використати свої шанси. Коли гості остаточно освоїлися, господарям стало вкрай важко організовувати контргру. Донеччани без тіні боязкості комбінували на чужій половині поля, й оборона чемпіона Англії отримала величезне навантаження.

Однак на 38-й хвилині в команди Мойєса була добра нагода відкрити рахунок: Янг продавив Срну й перекинув м’яч через П’ятова, та, на щастя для «Шахтаря», не влучив у ворота. Цей епізод підбадьорив англійців. У хвилини, що залишилися до перерви, Янг змарнував ще один шанс.

У другому таймі «Шахтар» знову серйозно взявся за справу, і на   47-й хвилині після розіграшу кутового Ракицький влучив у стійку. Одне слово, все нагадувало ситуацію в першій половині зустрічі: гості активно шукали слабкі місця в манчестерській обороні, а господарі були змушені діяти другим номером.

Утім, і за таких умов «Манчестер Юнайтед» досить часто створював моменти: П’ятов виручив після удару Кагави, а потім воротареві збірної України поталанило, бо Руні не влучив, перебуваючи у вигідній позиції.

Але на 67-й хвилині «Шахтар» таки пропустив. Ван Персі, котрий вийшов на заміну, подав кутовий, м’яч рикошетом відскочив до Джонса, і той ударом з льоту відкрив рахунок.

Гол «червоних дияволів» став серйозним психологічним ударом для команди Луческу, яка встигнула добряче втомитися. Сил на те, щоб зрівняти рахунок, у «Шахтаря» не знайшлося.

От саме над поліпшенням фізичних кондицій варто працювати Луческу та його штабу. А не розповідати, що англійський чемпіонат сильніший за український. Можна назвати ще з чотири десятки національних турнірів в Європі, які переважає Прем’єр-ліга Англії — до речі, чемпіонат Румунії більшою мірою, ніж наш...

Фото www.uefa.com.

Філ Джонс (у центрі) забив переможний гол у ворота «Шахтаря».