Перевізники вимагають громадських слухань і перегляду вартості проїзду в пасажирських автобусах.

Битва за подорожчання проїзду в маршрутках, якого вже більше року вимагають фірми-перевізники Херсона, переходить на нову фазу. Оскільки муніципальна влада це подорожчання заблокувала, побоюючись вибуху невдоволення жителів, транспортники пішли іншим шляхом — не адміністративним, а правовим. Триста приватних підприємців-власників 543 автобусів, які обслуговують маршрути обласного центру, подали керівництву міськради колективне звернення з вимогою провести громадські слухання про перегляд тарифів. Згідно з уставом територіальної громади, влада відмовити їм не може й зобов’язана призначити дату слухань. А після їх проведення, незалежно від того, висловилися їхні учасники за чи проти, порушити питання про подорожчання тарифів на засіданні міськвиконкому. Якщо цього не станеться, у перевізників з’явиться аргумент для судового позову до влади. І навіть для страйку чи інших акцій протесту.

Начальник міського управління транспорту, доріг, інфраструктури і зв’язку Юрій Христич у розмові з кореспондентом «Голосу України» підтвердив, що колективний лист підприємців уже отримано, а розпорядження про дату громадських слухань перебуває «у процесі підготовки». Але у будь-якому разі подорожчання проїзду в маршрутках до кінця нинішнього року не буде — у чиновників просто не вистачить часу, щоб залагодити всі необхідні формальності.

Хоча такі затягування — палиця з двома кінцями. Якщо нині йдеться про підвищення тарифу на проїзд з 2 до 2,5 гривні, то через кілька місяців ставку доведеться підвищувати вже до трьох гривень, щоб дати змогу власникам автобусів «відбити» стрімке зростання витрат на пальне, запчастини, оплату праці водіїв і відсотки за кредитами, на які було придбано транспорт. І тоді ціновий удар по гаманцях споживачів буде ще більш відчутним.