Тобто, практично на весь опалювальний сезон?

Хто ще не в курсі, знайте! Те, що позавчора тиражувалося на рівні балачок та припущень: «уряд хоче…», мовляв, та «експерти прогнозують…», сьогодні набрало чітких обрисів і вилилося на папір, ні, на електронний носій, ми ж тепер усі цифровізовані! Тож набуло воно рис урядової постанови «Про тарифи на електричну енергію для населення та низки інших споживачів, які діятимуть з 1 жовтня…», котру, нарешті, спромоглися оприлюднити мало не через тиждень після її прийняття. Постанова № 859 від 11 серпня 2021 року опублікована на сайті уряду 16 серпня.

Згідно з документом, Кабмін зафіксував ціну електроенергії для побутових споживачів на рівні 1,44 грн за кВт-год при обсязі споживання не більше 250 кВт-год на місяць включно з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022-го.

При цьому для побутових споживачів з обсягом споживання понад 250 кВт-год на місяць ціна залишиться на рівні чинного до цього тарифу в 1,68 грн за кВт-год за весь обсяг споживання.

У пориві реформаторства, під час всієї тієї тарифної метушні та гармидеру чи то зумисне, чи то зопалу забули про таку собі дрібничку, як компенсації споживачам, котрі використовують електроопалювальні установки. Принаймні в I кварталі цього року такі компенсації було закріплено постановою Кабінету Міністрів №64 від 1 лютого 2021 року, що затверджує Порядок використання коштів для надання компенсації окремим категоріям споживачів, які користуються електроопалювальними установками.

Прем’єр тоді, у лютому, наголосив, що «жодних довідок чи заяв… не треба. Компенсації виплачуватимуть людям, домівки котрих обладнані електроопалювальними установками й у яких будинки не газифіковані чи не мають централізованого теплопостачання. Також компенсації виплатять багатодітним, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу. Загалом це більше ніж (увага!) 600 тисяч українських родин. Держава виділить на такий вид компенсацій (увага!!!) 1,4 млрд грн…»

Тепер стежте за руками! Кабінет Міністрів постановою №1325 від 28 грудня 2020 року впровадив єдиний фіксований тариф для побутових споживачів розміром 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) на період з 1 січня по 31 березня і тим самим скасував пільговий тариф для населення розміром 0,9 грн/кВт-год за перші 100 кВт-год місячного споживання, а також інші пільгові тарифи.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою №15 від 6 січня 2021 року скасувала свою попередню постанову №220 від 26 лютого 2015 року, яка встановлювала пільгові тарифи на електроенергію для населення, що проживає в будинках з електронагрівальними установками. Зокрема, в сезонний період із 1 жовтня і до 31 квітня включно побутові споживачі, що користуються електроопаленням, оплачували електроенергію за ціною 0,9 грн/кВт-год в обсязі споживання до 3000 кВт-год за місяць та 1,68 грн/кВт-год — понад 3000 кВт-год. Тепер, виходить, зась?

Ось думка незалежного експерта у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики Ігоря Черкашина. Дуже його непокоїть мовчання уряду про тариф на електроенергію для домогосподарств з електроопаленням. «Судячи з усього, — припускає експерт, — людям доведеться платити по повній, а це для багатьох буде катастрофою. Хто відповість жителям міст та приватним домовласникам, які самостійно або примусово були переведені на електрику з газу і централізованого опалення?..»

Деталями тарифної статистики поділилися в Українському союзі промисловців та підприємців. Оголошене владою «зниження цін для майже 80% українців звучить доволі оптимістично. Однак, якщо ми згадаємо, скільки платили за світло торік, відчуття ейфорії швидко зникне…»

Так само і ми не можемо розділити оптимізм і радість тих, хто переконує, що теперішній тариф 1,44 грн за кіловат для усіх домогосподарств, які використовують до 250 кВт-год на місяць, мало не перемога добра над злом.

Для наочності взяли олівця і підрахували у двох стовпчиках вартість 250 кВт-год «тоді» й «тепер» та вивели «переваги» нового «пільгового» тарифу над старим. Ось яке в нас вийшло «техніко-економічне обґрунтування»:
100 х 0,9 = 90
125 х 1,68 = 252
90 + 252 = 342
250 х 1,44 = 360
360 — 342 = 18 (??????????).

Одне слово, жодного обґрунтування. Просто комусь, схоже, дуже потрібні гроші!

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.