Овва! Ключова новина місяця: уряд уточнив, що так званий мораторій на відключення українців від комунальних послуг за борги на період карантину діє лише в червоній зоні! Отже, за несплату комунальних рахунків підприємства можуть обмежувати у наданні послуг.

Цікаво, а які важелі впливу, так би мовити, у відповідь можуть застосувати співгромадяни до підприємств, що вперто не надають якісних побутових послуг, або надають їх не в повному обсязі? Як споживачу вплинути на їхніх недбайливих керівників, що, знай, рапортують про недодані послуги, списують витратні матеріали, інші ресурси, підвищують показники й виставляють необґрунтовані рахунки!?

Що наше — споживачів — слово, варте проти сумнівної платіжки?.. Виходить, що — нічого! Надавач послуг завжди правий?

Нагадаємо. Заборона на відімкнення діяла з середини березня 2020-го після того, як Верховна Рада ухвалила відповідний закон у рамках боротьби із поширенням COVID-19.

Віднині зупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх неповної сплати або несплати взагалі заборонили лише в червоних зонах епідемічної небезпеки. А оскільки сьогодні таких зон в Україні поки що немає, то самі розумієте: краще не потрапляти під гарячу руку комунальників та не дратувати їхніх керівників. Собі дорожче вийде.

Якщо ж якусь область через поширення коронавірусу віднесуть до червоної, заборона на припинення послуг діятиме там ще протягом 30 днів після «повернення» цієї області з небезпечної зони.

Проте, як і раніше, на час дії карантину заборонено стягувати пеню за невчасні платежі та примусово виселяти боржників. Карантин в Україні, запроваджений ще у березні 2020-го, постійно продовжують. Цього разу — до 1 жовтня.
n Не менш вагома подія місяця — 2,7 млрд доларів, отримані від МВФ. Доки точилися суперечки серед фахівців про те, на що ж витратити цей «дарунок долі», як гульк — він зайшов на рахунок міжнародних валютних резервів Національного банку.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду заявив, що Кабмін планує спрямувати кошти, отримані від МВФ, «...у тому числі на збільшення соцвиплат...», повідомляється на сайті уряду.
«...ці кошти сприятимуть макроекономічній стабільності, дозволять збільшити соціальні виплати та підтримати українську економіку на шляху її відновлення», — зазначив глава Кабміну і додав, що отримання 2,7 млрд доларів від МВФ не вплине на виконання Україною чинної програми Stand-вy.

Аж тут ще й міністр фінансів Сергій Марченко заявив в одному з недавніх інтерв’ю, що «...фінансування субсидій — один з показників, які вимагають корективів у бюджеті на цей рік...».

При цьому Марченко запевнив, що часу на корекцію досить, і уряд готовий виділити гроші.

«...Ми говорили: після опалювального сезону проаналізуємо і зробимо висновки. Але уряд готовий виділити кошти, це не є проблемою. З огляду на перевиконання бюджету, я не вважаю це проблемою. Коштів на субсидії вистачить усім, у кого на це є право...», — зазначив Марченко.

А нам пригадалося, як ще в лютому міністр соцполітики Марина Лазебна просила Мінфін збільшити фінансування програми надання субсидій на 10 млрд гривень. Тоді не почули...

...«Після опалювального сезону», кажете? «Ще в лютому»? Мабуть, все руки не доходили. А тут так все збіглося: і транш, який не треба віддавати, і «макроекономічна стабільність», і «збільшення соціальних виплат» та й, зрештою, «підтримка української економіки».

А могли ж проїсти?

Головне — що на добрі справи!

Підсумовував Віктор БОНДАР.