Учора в Національному палаці «Україна» розпочав роботу загальнонаціональний круглий стіл з обговорення пропозицій громадськості щодо відновлення політичної стабільності в Україні. Але через загострення ситуації на Майдані  опозиція не долучилася до розмови.
 
На зібранні були присутні представники влади: Голова Верховної Ради Володимир Рибак, двоє екс-президентів — Леонід Кравчук і Леонід Кучма, міністри юстиції Олена Лукаш, охорони здоров’я Раїса Богати-рьова, лідери парламент-ських фракцій Партії регіонів Олександр Єфремов та КПУ Петро Симоненко, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, екс-Голова Верховної Ради, а нині позафракційний депутат Володимир Литвин, голова КМДА Олександр Попов, а також представники духовенства, громадських та студентських організацій. 
Лідери опозиційних фракцій у парламенті не прийшли, хоча їх було запрошено. А представник мітингувальників від громадських організацій після своєї заяви покинув засідання.
На початку зібрання ініціатор проведення круглого столу перший Президент України Леонід Кравчук запропонував дати йому назву «Об’єднаємо Україну» і, оскільки цього разу зібралися вже представники різних сторін, а не лише влади, оголосив його відкритим. Після цього предстоятель Українського православної церкви Київського патріархату Філарет запитав, а який буде результат цього круглого столу? Чи лише знову поговорять і розійдуться? 
Л. Кравчук назвав головним завданням зібрання — напрацювати пакет пропозицій, а якщо треба буде — натиснути на владу. «Хотілося б, щоб на ці пропозиції відреагував і Майдан, хоча це буде важко», — сказав 
Л. Кравчук.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив: хто хоче знайти розв’язання проблеми, той має сідати за стіл перемовин, а хто хоче лише збурити ситуацію, той виходить на мітинги. О. Єфремов запропонував заслухати інформацію МВС про події, які відбулися на Майдані в ніч з вівторка на середу.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко запропонував спочатку визначити основні проблеми, які нині хвилюють громадян: і учасників Майдану, і тих, хто не мітингує, а також висловити пропозиції щодо складу нового уряду. Окрім того, комуністи знову наполягають на проведенні референдуму щодо зовнішньополітичного курсу держави.
Лідер комуністів звернувся до учасників Майдану та громадських організацій із пропозицією створити «народний контроль», який стежитиме за виконанням програми нового уряду та його діяльністю.
Натомість представник мітингувальників Денис Шевчук (громадська організація «Євромайдан. 30 листопада») заявив, що всі спроби розпочати реальний діалог було грубо розтоптано чобітьми «Беркута» під час чергового розгону Майдану в ніч на 11 грудня, тому, за його словами, немає жодного сенсу проводити якийсь круглий стіл, і запропонував перенести його роботу. Після того представник Євромайдану покинув засідання. А Леонід Кравчук звернувся до нього із проханням передати мітингувальникам, що учасники круглого столу підтримують протести і мирні акції, але вулиці має бути звільнено, а Хрещатик можна займати хіба що на вихідні.
Представник громадської організації «Дипломатична місія «Європейська Україна» Юрій Збітнєв запропонував розробити певну «дорожню карту» взаємних поступок: якусь поступку повинен зробити гарант Конституції, якусь ті, хто стоїть на Майдані. Він висловився проти кулуарних домовленостей щодо формування нового уряду і підписання так званого суспільного договору.
Гострим був виступ екс-Президента Леоніда Кучми. Він наголосив, що будь-які революції призводять до погіршення не лише політичної, а й економічної ситуації в державі. «У жодному разі не можна виходити з думки, що в політичному протистоянні можуть бути переможці та переможені, — сказав Л. Кучма. — Ми повинні прислухатися один до одного, знаходити компроміс, мають бути взаємні поступки, тільки тоді зможемо почути один одного». На його погляд, нині політична ситуація дуже залежить від дій чинного Президента.
Леонід Кучма також розповів, що після круглого столу чотирьох президентів йому було доручено домовитися із представниками опозиції про участь у загальнонаціональному круглому столі в Палаці «Україна». І ще у вівторок усі лідери опозиції погодилися прийти. Але вчора зранку сказали категоричне «ні», бо що обговорювати після того, як Президент каже одне, а відбувається зовсім інше? Екс-Президент висловив думку, що без участі опозиції круглий стіл не матиме жодного сенсу.
Голова КМДА Олександр Попов підкреслив, що всі переговори і домовленості мають бути в межах правового поля.
Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк надав інформацію щодо подій на Євромайдані в ніч на 11 грудня. За його словами, оскільки барикадами було заблоковано центральну частину міста, стався транспортний колапс і було порушено життєдіяльність центру столиці. Міська влада звернулася до суду, і судом було прийнято рішення заборонити перекриття і встановлення барикад на центральних вулицях. Судові виконавці в присутності працівників міліції доводили це до мітингувальників на барикадах і нагадували про відповідальність за невиконання рішення суду. Судова виконавча служба звернулася до міліції із проханням забезпечити демонтування барикад. Заступник міністра запевнив, що особовий склад міліції було попереджено — їм дали команду не застосовувати сили до учасників Євромайдану, а лише відтіснити мітингувальників, однак ті чинили спротив правоохоронцям. За словами В. Ратушняка, під час подій у ніч на 11 грудня було затримано 9 осіб, складено адміністративні протоколи щодо 8 осіб за статтею «дрібне хуліганство», але їх відпустили, а одну особу відправили до лікарні. Під час сутичок постраждали 10 працівників міліції, які нині перебувають у лікарні. Урядовець нагадав позицію міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка: міліція поважає право громадян на мирні зібрання, але закон про міліцію зобов’язує виконувати рішення судів, і за невиконання рішення суду буде відкрито кримінальні провадження судом. Водночас представник МВС запевнив, що в центрі Києва працювали лише співробітники українських спецпідрозділів, а жодних іноземних підрозділів не залучалося.
Під час круглого столу Л. Кравчук також повідомив, що Генеральна прокуратура України розпочала процедуру звільнення заарештованих, які підозрюються в організації силового протистояння на Банковій 1 грудня, про що казав під час зустрічі чотирьох президентів Віктор Янукович.
 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак у своєму виступі подякував екс-президентам за ініціативу проведення загальнонаціонального круглого столу. «Це справді майданчик, де ми можемо почути один одного», — сказав він, висловивши сподівання, що парламентська опозиція приєднається до дискусії. Оцінка силових подій, на його погляд, повинна бути однозначна: ніхто не має права бити і принижувати людей, які вийшли на мирні акції, і повинна бути дана оцінка як одній, так і іншій стороні. Водночас глава парламенту наголосив, що треба дотримуватися закону і нести відповідальність за його порушення. Також В. Рибак сказав: «Це погано, що майже 20 учасників Майдану заарештовано, і Президент має виконати свої обіцянки».
Голова Верховної Ради пригадав акції протесту на Донеччині на початку 90-х років, в яких брали участь багато провокаторів, і закликав виявляти таких провокаторів та упереджувати. В. Рибак назвав недоцільним залучення до перемовин між владою та опозицією міжнародних посередників. Глава парламенту запропонував під час круглого столу визначити, які питання можна вирішити в його рамках, а які треба передати Президенту, при цьому наголосивши, що необхідно заспокоїти людей на вулицях, щоб вони повернулися додому, на роботу та на навчання.
 
Дослівно
 
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради:
 
— Ніхто нам не допоможе. Ми повинні і за круглим столом, і в державі почути один одного. Ми здатні, у нас є все для того, щоб люди в державі краще жили. І чути треба не лише Майдан, а все громадянське суспільство, і треба все зробити, щоб загоїлася рана «Схід—Захід», щоб забезпечити цілісність держави.
 
КОМЕНТАРІ
 
Денис ШЕВЧУК, активіст Євромайдану, громадська організація «Євромайдан. 30 листопада»:
 
— Сторона мітингувальників виходить з переговорного процесу, оскільки влада порушила домовленості й уночі знову було застосовано силу з боку силовиків.
Володимир ЛИТВИН, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони:
— Усі не витримали іспиту на демократію, а політики у своїй сукупності продемонстрували не найкращі якості. Очевидно, що врегульовувати ситуацію потрібно покроково, відклавши будь-які розрахунки на можливість перетиснути або перечекати. Скажімо, розблокування вулиць має супроводжуватись звільненням затриманих учасників маніфестацій, що фактично й було обіцяно.
 
Дослівно
Леонід КРАВЧУК, перший Президент України:
 
— Чому все це відбулося, коли з’явилася якась надія, чому знову вночі і чому людям не пояснили? Знову ми наступаємо на граблі, й щоразу наступаємо так, що всі ноги у крові. Далі так не можна.
 
Фото Анстасії СИРОТКІНОЇ.