Упродовж восьми років у цьому селі на Сумщині сталося 12 підпалів. Останнім нещодавно згоріло приміщення сільради. «Піротехнічні ефекти» чергуються з таємничими смертями. Коли ми приїхали до Нової Слободи, там трапилося чергове «ЧП»: безслідно зник чоловік, котрий пішов пасти корів і не повернувся.

«Це не просто пожежі, це — система»

Нова Слобода — найбільше село в Путивльському районі, на сьогодні в ньому мешкають 1,3 тисячі людей. У 1942 році за допомогу партизанам воно було спалене карателями. 586 місцевих жителів загинули, частина з них згоріли живцем. Та останні події засвідчили, що 

сокиру партизанської війни в Новій Слободі не закопали й досі. Війна набула нових форм, які традиційною героїкою і не пахнуть. 

Онуки розгубили славу дідів, а місцеве начальство, за тради-

цією 1942-го, міцно тримає язика за зубами. Якби вщент не згоріла сільрада і не довелося просити мільйон гривень на будівництво нового приміщення в обласної ради, в Путивлі, мабуть, і досі ховали б шило в мішку. Коли до Сум прибули голова Путивльської райради Олексій Фесенко та сільський голова Нової Слободи Ніна Чернякова, ситуацію взяв під особистий контроль голова обласної ради Геннадій Михайленко.

Село ніби поділено на дві частини. Одні місцеві жителі підтримують фермера Івана Білокопитова і готові за нього «у вогонь і у воду», інші аналогічно ставляться до фермера Михайла Троценка. У першого трохи більш як 100 гектарів землі, у другого трохи менш як 1000, а стосунки між обома вже давно переросли не тільки гоголівських Івана Івановича з Іваном Никифоровичем, а й шекспірівських Монтеккі та Капулетті. У першого дуже міцні родинні тили (за словами Білокопитова, у нього рідні — півсела), до другого значно прихильніша місцева влада, хоча сільський голова Нової Слободи Ніна Чернякова і підкреслила в розмові, що для неї «всі однакові».

Одна з версій, на якій правоохоронці зосередилися в пошуках палія (чи паліїв), — помста за наслідками розпаювання колишнього колгоспного майна. Н. Чернякова з таким мотивом згодна: розпаювання завершилося в Новій Слободі 2004 року, а підпали почались із 2005-го. Селом Ніна Володимирівна керує вже 15 років.

— Це не просто пожежі, це — система, — переконана вона. — Бо горять здебільшого об’єкти, до яких мають причетність фермер Троценко і я.

Голова розповідає, що 2 листопада 2008 року була спроба підпалу її квартири.

— Я живу в багато-квартирному вчительському будинку. Добре, що вчасно прокинулася. Підходжу до вікна, дивлюся: надворі хтось запальничкою блискає. А на балкон кинули дві пляшки з пальним, обв’язані чорною стрічкою. До них був приєднаний мотузок, який хотіли підпалити. До мене вже пізніше дійшло, що 2 листопада — це річниця смерті Василя Чернякова.

— Хто такий Василь Черняков?

— Це один із людей, які 2007 року самовільно забрали у Троценка корів, бо вважали, що то їхні майнові паї. За-брали чи то 13, чи 15 голів. Потім було рішення суду, і міліція приїхала до Чернякова, щоб повернути Троценку корів. Йому в ту мить стало погано і він помер. Було це саме 

2 листопада. А ввечері прибігли троє синів Чернякова і кричать: «Ну, все, Троц не жилець!». Наші працівники не дали, повисли в них на руках, але ті все одно підбили йому око, і щока довго синя була.

— Цей Черняков, який помер, був родичем Білокопитова?

— Ні, родичем не був, але вони разом працювали. Невдовзі після того Троценко завіз до сараю останній тюк сіна, а вночі сарай згорів. Взагалі, ще далеко не все озвучено, що було.

Епізодів — 12, кримінальних справ — 4

Ми запитали в сільського голови, чому підпали у Новій Слободі почались у 2005 році, а забили на сполох лише у 2013-му — аж коли згоріла сільрада?

— Наша районна влада про все знала, — запевнила вона.— А ми думали: знає, значить, повідомить далі.

Левова частка інцидентів, що реєструються в Путивльському райвідділі міліції, припадає на Нову Слободу. Можна лише уявити, як «задовбало» це село правоохоронців, що вони за першої ж нагоди намагаються зав’язану на ньому справу «спустити на гальмах». Хоч як крути, а 4 кримінальні провадження стосовно 12 підпалів — це аж надто оптимістична оцінка тієї загрози, що нависла над селом. Мабуть, ця загроза ширша, ніж взаємостосунки між Білокопитовим, Троценком та сільським головою.

Лише підпалами новослобідські будні не обмежуються. Нині путивльська міліція розслідує кримінальне провадження за фактом побиття Троценком братів Білокопитових. 

Хто кого побив насправді, як один міг побити двох — точних відомостей немає, але кримінальне провадження є. 

Минулого року в селі повісився чоловік, котрий вкорочувати собі віку не збирався. Селом гуляє версія: це сталося через те, що працював у Білокопитова, а хотів перейти до Троценка. Смерть іншого чоловіка багато хто вважає дивною через те, що саме він нібито намагався підпалити помешкання сільського голови — тобто міг вивести на замовника. Таємниче помер ще один місцевий житель: цей нібито колись отруїв у Троценка чотирьох корів. А не так давно сільський голова їхала кудись у справах і в її автомобіль ледь не врізався мікроавтобус. Н. Чернякова не сумнівається, що то мав місце замах на її життя. Інакше чому одразу після ДТП неподалік від місця пригоди бачили Білокопитова?

— Хоч би що де скоїлося, вона одразу показує пальцем на мене, — прокоментував підозри сільського голови Іван Білокопитов.

— Ви маєте якийсь стосунок до підпалів у Новій Слободі? — запитали ми у нього.

Ствердні відповіді на такі запитання, звісно, дають лише самогубці.

— Мені простіше їй ріпу начистити, аніж підпалювати, — мовив після паузи фермер. — Нехай Чернякова краще скаже, які то документи в лісосмузі після пожежі знайшли. Потім ті документи кудись зникли. А ще люди кажуть, ніби в сільраді, яка згоріла, стояло дві каністри бензину. І плюс до цього п’ять літрів спирту в іншій кімнаті. Але у нас люди неформально щось скажуть, а спробуй під протокол — мовчать, як німі.

Прокоментував події в селі і фермер Михайло Троценко.

— Хто підпалює, я точно сказати не можу, — запевнив він. — Правоохоронні органи мають трудитися, шукати...

Доказів та очевидців підпалів правоохоронці не знайшли

Прокурор Путивльського району Володимир Ковтун каже, що очевидців або речових доказів підпалів у правоохоронців практично немає. На посаді він лише з минулого року, тож детально коментує лише нещодавні події.

— У 2013 році в Новій Слободі сталася одна пожежа: в ніч із 16 на 17 серпня згоріли приміщення та майно сільської ради, а також зазнала значних пошкоджень сільська амбулаторія, — каже прокурор. — У 2012-му також сталась одна пожежа, була пошкоджена внутрішня частина дверей у фермерському господарстві Троценка. У 2011-му пожежі були у травні та грудні. Жодного стосунку вони ні до сільського голови, ні до Троценка не мають.

За версією правоохоронців, причиною більшості пожеж стали куріння в нетверезому стані, закорочення електропроводки та інші банальні чинники.

— Ще мали місце пожежі у 2005 році, коли згорів свинарник «Легенда», у 2007-му, коли згоріло сіно у Троценка, але ці матеріали за строком давності вже знищено, і я про них не можу сказати нічого, — підсумовує прокурор. — Про ті події мені відомо лише зі слів сільського голови та з тих матеріалів, які вона приносила. У 2009 році був факт викрадення речей і документів із приміщення сільської ради. Пожежі не було, лише зламано вхідні двері. Теж порушувалась кримінальна справа, але злочин залишився нерозкритий.

Схожі пояснення подій у Новій Слободі дає і начальник Путивльського райвідділу міліції Сергій Гузєєв.

— Щодо останнього випадку у Новій Слободі, коли постраждало приміщення сільської ради, то нині ще передчасно робити висновок, підпал то був чи самозагорання, — каже він. — Поки немає результатів експертизи, все це лише здогади. Із місця події було вилучено оплавлені електричні дроти й відправлено на експертизу до Харкова. Подвірний обхід фактично нічого не дав. Загалом, ситуація і справді дивна. Із 2005 року протягом тривалого часу в селі відбуваються пожежі. Маємо багато відмовних матеріалів, бо не встановлено факти підпалів. Але чотири кримінальні справи порушено.

С. Гузєєв працює начальником Путивльського райвідділу міліції із середини 2011 року. Перед цим працював у сусідньому Глухові.

— Свого часу в селі Сваркове Глухівського району також сталося 14 пожеж, — продовжує він. — Там горіло все: і людське, і голови колгоспу, і його кумів. Ми створили групу і сиділи в тому селі десь із місяць, займалися лише тими пожежами. Палія знайшли. Виявився приїжджим, і там, звідки прибув, також підозрювався в підпалах. Коли йому призначили психіатричну експертизу, з’ясувалося, що чоловік хворий, страждає на піроманію.

Тим часом на сьогодні 

розслідування кримінальних подій у Новій Слободі не просунулося ні на крок. На думку Ніни Чернякової, «бо ніхто нікого не шукає». Сільська рада працює в аварійному приміщенні колишньої аптеки, яке опалюють дровами. 

Їх працівники сільради заготовляють стільки, щоб вистачило на всю зиму.

Сумська область.

 

Ніна Чернякова пропрацювала на цьому місці 15 років. 

Тепер тут замість сільради згарище...

Фото Володимира КОВАЛЕНКА.