У найближчі п’ять років у Музеї народної архітектури й побуту просто неба «Пирогів» біля Києва з’явиться експозиція «Садиба німецьких колоністів Півдня України XVІІІ—XІX століть». Нині в південних регіонах України вибирають їх оптимальні варіанти, після чого будівлі перенесуть на територію музею.
Є й інші цікаві новинки: цього місяця відкрито інтер’єрні експозиції «Середнє Наддніпров’я» і «Південна Україна». Відтворено інтер’єр кінця XІX століття, характерний для цього регіону. Етнографи, вивчивши архіви й літературу, придбали експонати — ліжка, лавочки, стільці, столи, скрині у мешканців цих регіонів.
Усі експонати Пирогова, крім експозиції «Українське село 60—70 рр.», привезені з різних регіонів країни у 1970-х. Відтоді вони жодного разу не реконструювалися. Цієї осені в будівлях-експонатах перекрили дах руберойдом, а наступного року музей розраховує одержати від держави кошти на масштабну реконструкцію — 4 мільйони гривень. Адже ремонту потребують близько 100 експонатів.
Шостого лютого «Пирогів» відзначить 45-річчя. З цієї нагоди вхід до музею буде безплатним (зазвичай квиток коштує 30 грн. для дорослих і 15 грн. для учнів). Під час святкування тут відкриють меморіальну дошку одному з його ідеологів, українському вченому-історику Петру Троньку (на знімку вгорі).
На знімку: старий млин у Музеї народної архітектури і побуту НАН України «Пирогів».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).