Херсонці обурені: отруйним пійлом відкрито торгують у центрі міста, а міліція спроможна тільки розписатися у власній безпорадності
 
Слухаючи бадьорі рапорти начальника обласного управління МВС генерал-майора Валерія Литвина та його підлеглих про успіхи у боротьбі з розповзанням самогону, мешканці чотирьох багатоповерхівок на центральному проспекті Ушакова у Херсоні вже не знають, як реагувати — сміятися чи плакати. Річ у тім, що «ефективність» цієї боротьби вони щодня споглядають з вікон своїх квартир: у їхньому спільному дворі, зовсім поруч із міським залізничним вокзалом, зручненько влаштувалася жіночка, котра торгує самогоном просто на спортивному майданчику. Пенсіонери, яких у старих будинках живе більшість, просто нажахані: якщо раніше «шинкарці» достатньо було зробити зауваження, і вона швиденько тікала, то тепер жінка остаточно знахабніла і дає одкоша — може штовхнути, хлюпнути в обличчя сморідним самогоном або нецензурно вилаятися. І вся ця вакханалія триває не місяць, не два, а три роки — з ранку до обіду!
Склянка сивухи — й дуля на додачу
Старі люди вже втомилися безрезультатно скаржитися правоохоронцям, тож звернулися по допомогу до корпункту «Голосу України» як до останньої своєї надії. Вислухавши їхню історію, я, чесно кажучи, повірив не дуже, тому наступного ранку особисто вирушив за названою адресою. І побачив картину олією: жіночка у куртці неквапливо розпродувала пляшки з хмільним компанії бомжів, котрі дисципліновано вишикувалися перед нею в чергу, радісно вигукуючи: «Наташко, наливай!» Спочатку це відбувалося біля підвалу житлового будинку № 70 по проспекту Ушакова, трохи згодом «шинкарка» справді перейшла на спортивний майданчик, і вже там отоварювала спраглу публіку. При цьому амбре від «продукту» вже за кілька метрів відгонило таке суворе, що мені аж дивно стало — як горобці від запаморочення з гілок не падають.
Роблячи знімки цієї вакханалії, я наївно гадав, що самогонниця злякається і втече. Та вийшло навпаки: побачивши фотокамеру і журналіста у супроводі пенсіонерів, жіночка тицьнула нам усім дулю (на знімку) і спокійнісінько продовжила робити своє діло. Тут уже терпець урвався й мені — запримітивши на дорозі піший міліцейський патруль на чолі з сержантом ППС Семеном Іваньком, відрекомендувався і попросив припинити таке відверте неподобство. Але «шинкарка» і тепер не думала панікувати — незворушно зізналася у продажі самогону по десять гривень за півлітра, продемонструвала повні не реалізованого ще пійла пластикові пляшки. А далі — з усмішкою чекала на слідчо-оперативну групу, наперед знаючи, що нічого, окрім символічного штрафу, їй не загрожує.
«Живемо, як на вулкані»
— Це не боротьба з розповсюдженням самогону, а відверта насмішка. Чи не щодня викликаємо міліцію, вона приїжджає і забирає «шинкарку» разом з її напоями. Та при ній завжди літрів зо два, тож збиток невеликий: жіночка повертається, тут же йде до якоїсь ятки на сусідньому ринку, поповнює запас і продовжує торгівлю, наче нічого й не сталося. Протягом дня вона продає у нашому дворі не менше десяти літрів свого «еліксирчику», і всі бомжі, котрі його п’ють, зручно влаштовуються на лавках біля під’їздів, закидають порожніми пляшками та іншим сміттям спортмайданчик, там же сплять, випорожнюються, а влітку ще й сексом під нашими вікнами займаються. Поруч зі спортивним у нас був ще й дитячий майданчик, та довелося його знести, бо алкашня, котра прибилася до спільного двору, перетворила його на безплатну вбиральню. Тепер мами з діточками часом у двір і вийти бояться — живемо, наче на вулкані, — розповідає мешканець будинку № 70 на проспекті Ушакова  капітан міліції у відставці Павло Іщенко. — Про все це я особисто двічі писав генерал-майору міліції Валерію Литвину, але мої листи переправляли до Суворовського райвідділу, а звідти приходили пустопорожні відписки. Самогон же як продавали, так і продають — діти на це споглядають і досвіду для дорослого життя набираються. Отже, підростає нове покоління покупців отруйного пійла.
— Громадянка Наталія Зав’ялова поставила своєрідний рекорд — 2012-го на неї склали вісім адміністративних протоколів за збут продуктів самогоноваріння, нинішнього року — ще сім. Штрафи «шинкарка» акуратно сплачує, бо вони мізерні — від 17 до 124 гривень. І продовжує свій підпільний бізнес, — вичерпно пояснив начальник відділу дільничних інспекторів міліції УМВС Херсонщини підполковник Віталій Валієв.
Самогонний айсберг
Звісно, міліція зі збутом та виробництвом кустарного алкоголю вбивчої якості бореться у межах своїх, доволі куцих, повноважень.
Та насправді з самогонного айсберга (і не тільки на просторах степової Таврії, а й в Україні загалом) правоохоронці спроможні в кращому разі хіба що вершки знімати. Затримали торговку з трьома-чотирма літрами спиртного, склали протокол і цим обмежилися. А те, що хтось цей алкоголь постачає, транспортує, виробляє, патрульних не обходить. Звісно, розшукати всіх причетних до градусного ґешефту не так і складно, але це можна зробити виключно у рамках кримінальної справи, а самогоноваріння у нас, нагадаю, вписується тільки у вузенькі рамки адміністративного правопорушення.
При цьому нелегальний бізнес із виробництва домашнього хмільного у майже промислових масштабах хіба що по селах залишився справою однієї людини, котра сама виготовляє алкоголь і сама його продає. У містах усе вже прибрали до рук структуровані злочинні угруповання, де ролі чітко розписані. Одні роблять самогон, другі розвозять його по точках, вирішують питання з «кришувальниками» або самотужки здійснюють силове прикриття (до стареньких мешканців будинку № 70 по Ушакова також приходили два кремезні чолов’яги, котрі радили «сидіти тихо», бо «будуть проблеми»).
А реалізатори — безробітні, інваліди, ті самі пенсіонери — стоять на нижчому щаблі, отримуючи мізерний відсоток на прожиття. Але саме на їхні голови вихлюпується народний гнів та прокляття жіноцтва за споювання батьків, чоловіків і синів. Та біда в тім, що нових «Наташок» на заміну відшукати нескладно: охочих трохи підзаробити не зовсім чесним способом — хоч греблю гати. Їм просто треба якось виживати, і мало кого обходить, що ціною такого виживання є сотні й тисячі чоловіків, котрі міцно підсіли на дешеве спиртне. Й у цілком працездатному квітучому віці практично випали з соціуму, перетворившись на тягар для суспільства і горе для власних родин та дітей.
 
Херсон.
 
Цитата
 
«Повідомляємо, що вашу заяву про продаж самогону зареєстровано. Було встановлено особу громадянки, яка його продає біля будинку 70 по вулиці Ушакова. Це Зав’ялова Наталія. Її неодноразово притягували до адміністративної відповідальності за статтею 177 адміністративного кодексу, проводили профілактичні бесіди. При неодноразовому виході за вказаною адресою застати громадянку Зав’ялову Наталію за продажем самогону та встановити її місцезнаходження не вдалося. За результатами розгляду справи у події ознак кримінального правопорушення не виявлено, в зв’язку з чим заява не підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань» (з листа начальника Суворовського РВ УМВС Херсона Рустама Карімова № 36/6266 від 30 жовтня 2013 року).
 
ТИМ ЧАСОМ
 
Стаття 204 Кримінального кодексу України встановлює відповідальність за виготовлення, зберігання з метою збуту і за сам збут підакцизних товарів і передбачає покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі (1 700 грн.) до десяти тисяч (170 000 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення. А у разі виготовлення і збуту того ж таки самогону з недоброякісної сировини, що становить загрозу для життя та здоров’я людей і спричинило отруєння людей чи інші тяжкі наслідки, штрафом не обійдеться. Такі дії караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з вилученням та знищенням вироблених товарів та з конфіскацією обладнання для їх виготовлення.
 
Факт
 
З початку 2013 року в області вилучено 1240 літрів самогону, 2,5 тисячі літрів самогонної закваски, 96 самогонних апаратів, складено 378 адміністративних протоколів (дані сектору зв’язків із громадськістю УМВС Херсонщини).