В Івано-Франківську відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Головна тема обговорення — соціалізація та підтримка ветеранів і сімей загиблих воїнів.

Також відбувся круглий стіл на тему «Утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудова його інститутів для врегулювання нагальних питань соціального захисту ветеранів та членів їхніх сімей». До нього долучилися представники ветеранської спільноти, родини загиблих героїв та керівники області.

«Тисячі прикарпатців вийшли на захист країни на східних кордонах. Півтори сотні із них віддали своє життя, а п’ятеро досі вважаються безвісти зниклими, — зауважив народний депутат Ігор Фріс (на знімку другий праворуч). — Тож наше спільне завдання — на загальнодержавному рівні максимально підтримувати наших воїнів та їхні сім’ї. Зокрема, у придбанні житла, наданні медичного забезпечення та соціальній адаптації».

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко акцентував на тому, що задля вирішення соціальних питань учасників АТО/ООС необхідно побудувати ефективну систему державного регулювання. Її ключовим завданням має стати гідна підтримка захисників України та членів їхніх сімей, впорядкування питань щодо статусу учасників АТО/ООС, надання всебічної допомоги щодо матеріальних виплат та соціальних гарантій.

«Проблеми ветеранської спільноти постійно тримаємо в полі зору, — наголосила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук. — Разом із керівництвом обласної ради, депутатським корпусом сім років тому прийняли обласну Програму підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період із 21 листопада 2013-го по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення. Для її реалізації з обласного бюджету виділено майже 70 мільйонів гривень.

Під час засідання спільно із представниками всіх областей країни було обговорено низку проблемних питань, що стосуються соціальних гарантій захисників та потребують невідкладного вирішення, а також розглянуто законопроекти, спрямовані на соціальний захист учасників АТО/ООС.

Народні депутати, котрі входять до складу Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також представники Кабміну разом із головою Івано-Франківської ОДА Світланою Онищук побували в Меморіальному сквері, де вшанували пам’ять загиблих Героїв Революції Гідності та учасників АТО/ООС. Також у приміщенні ОДА голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко та керівники області презентували фотовиставку «Не-
зламні».

Людмила СТРАЖНИК (за інформацією Івано-Франківської ОДА).

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ОДА.