Яка сума коштів щомісяця спрямовується на пенсійні виплати? Як налагоджено пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб? Про ці та інші аспекти роботи розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова (на знімку).

— Надання пенсійних послуг жителям Луганської області забезпечується 12 відділами обслуговування громадян та сектором обслуговування військовослужбовців, — зазначила Ольга Шарунова. — Проводиться, зокрема, і прийом громадян на КПВВ «Щастя», де постійно працюють два спеціалісти, і на КПВВ «Золоте». Оскільки з боку тимчасово окупованої території рух дорожніми гуманітарними коридорами блокується, то прийом проводиться спеціалістами ПФУ щодня у приміщенні районної державної адміністрації. Фахівці Пенсійного фонду регулярно виїжджають також до Гірського, Новотошківки та інших прифронтових населених пунктів. Тож нами охоплені наданням пенсійних послуг мешканці населених пунктів уздовж усієї лінії зіткнення.

Також ми проводимо прийом громадян на 43 віддалених робочих місцях по всій території області. Тобто пенсійні послуги стали нині доступнішими для населення, і навіть із найвіддаленішого селища не треба тепер їхати до районного центру або до найближчого міста: звернутися можна безпосередньо на місці.

Щодоби до органів Пенсійного фонду України в Луганській області звертаються в середньому 800—900 громадян. Навантаження зазвичай є великим у містах Сєвєродонецьку, Лисичанську, дещо менше — у Троїцькому, Сватовому, Білокуракиному.

Найбільш поширені питання стосуються призначення та перерахунку пенсій, оформлення допомоги на поховання, переведення пенсій за новим місцем проживання.

За призначенням пенсій щомісяця звертаються майже 1 300 осіб, а за перерахунком — до 1 500 осіб.

Допомога на поховання надається щомісяця майже тисячі осіб.

На обліку в органах Пенсійного фонду України в Луганській області перебуває 335 тисяч 868 отримувачів пенсій. Зазначу, що до липня 2014 року в області нараховувалося 510,2 тисячі отримувачів пенсій. Зокрема, у серпні цього року пенсії отримали 333 тисячі 175 осіб, і загальна сума пенсійних виплат становила 1 млрд 595 млн 938 тис. гривень.

Середній розмір пенсії по Луганській області становить 4 564,73 гривні — це один із найвищих за розміром показників по Україні. Щомісяця сума, потрібна на пенсійні виплати по області, зростає, і на вересень вона становить 1 млрд 581 млн 183 тис. гривень. У середньому щомісяця на виплату пенсій спрямовується 1 млрд 553 млн 362 тис. гривень.

Кожен десятий отримувач — переселенець

— Які є особливості виплати пенсій особам із числа ВПО? Скільки пенсіонерів — ВПО в Луганській області? Як їм здійснюються виплати?

— Загалом на обліку в Луганській області перебуває 175 тисяч 320 осіб із числа ВПО. З них отримують пенсії 147 тисяч 916 осіб. Середній розмір пенсії ВПО становить 5 506 гривень. Адже серед отримувачів пенсій є чимало шахтарів, у яких розміри пенсій відносно великі.

Десять відсотків усіх звернень до Пенсійного фонду Луганщини надходять від громадян — внутрішньо переміщених осіб, тобто щодня звертаються 80—90 заявників — осіб із числа ВПО.
Виплата пенсій вимушеним переселенцям здійснюється винятково через відділення Ощадбанку. Водночас в області налічується 39 осіб, якім пенсії виплачуються через «Укрпошту». Це — пенсіонери, які є особами з інвалідністю І групи або які за висновком лікарсько-консультаційної комісії не здатні до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги.

Щодо особливостей, то виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам здійснюється за місцем перебування таких осіб на обліку, підтвердженим довідкою, яка видана згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Упродовж 2021 року виконано перерахунок пенсій 6 344 особам із числа ВПО. 

1 455 ВПО уперше призначено пенсію. Продовжено термін інвалідності 37 особам. 53 особам із числа ВПО продовжено виплати пенсій у зв’язку з втратою годувальника.

Сьогодні — інновації, завтра — звичний режим

— Наскільки активно послуговуються отримувачі мобільними додатками та налаштуваннями, щоб розв’язати свої проблеми не виходячи з дому?

— Пенсійний фонд України в Луганській області активно розвиває дистанційні послуги, і завдяки тим реєстрам, що напрацьовані, а саме — реєстру застрахованих осіб і реєстру страхувальників, впроваджуємо електронний реєстр листків непрацездатності та надаємо послуги з оцифрування трудових книжок. На цей час в Луганській області проведено оцифрування 36 тисяч трудових книжок, що дає змогу збільшити кількість послуг, які надаються через веб-портал та електронні додатки. Як підтвердити страховий стаж? Як вирішити спірні питання? Усе це мешканці можуть вирішити тепер заздалегідь, до звернення із заявою про надання пенсії.

Набуває поширення й автопризначення пенсії, завдяки якому жителі області самостійно створюють електронний документ замість паперової документації, що в умовах бойових дій та інших непередбачуваних ситуацій може бути втраченою. Адже на тимчасово окупованій території залишились справи багатьох застрахованих осіб, через що виникали проблеми з підтвердженням страхового стажу. З метою уникнення таких ситуацій в майбутньому спеціалісти ПФУ роблять ретроконверсію й відтворюють електронні пенсійні справи. До кінця року в області буде ретроконверсійовано 30 відсотків пенсійних справ. Тобто із 366 тисяч справ переведено в електронний вигляд 120 тисяч.

4 810 громадян за власним бажанням подали анкети-заяви на автопризначення пенсій. Із них 1 587 осіб, при досягненні ними 60 років, уже набули право на призначення пенсії. Решта заявників також повністю готові до призначення пенсії, і з досягненням пенсійного віку кожного дня автоматично формується звернення. Автопенсії одразу потрапляють на опрацювання до фахівців фонду. Також ми активно працюємо з е-лікарняними. Нині в області сформовано 7 212 електронні лікарняні, і таку кількість, яку досягнуто за короткий час лише від початку вересня, я вважаю достойним показником роботи пенсійників Луганської області.

— Як вплинула пандемія COVID-19 на роботу ПФУ в Луганській області? Як долають ці проблеми працівники?

— Деякий час справді було складно. На початковому етапі пандемії була організована робота без відвідування офісів із прийому громадян. Нині прийом проводиться у залах обслуговування. Всі співробітники забезпечені засобами індивідуального захисту. У кожній залі обслуговування ми встановили захисні екрани на столи. Тепер жодних незручностей немає. Зокрема, у Сєвєродонецьку прийом проводять вісім спеціалістів, і робота відбувається у плановому порядку.

— Скільки працівників налічує колектив Пенсійного фонду України в Луганській області?

— На сьогодні колектив налічує 685 осіб із 845, передбачених штатом. Звісно, навантаження на персонал є досить великим. Але за останні роки обличчя Пенсійного фонду України в Луганській області змінилося на краще. По-перше, відремонтовані усі зали очікування та зали обслуговування. У нас майже кожен сервісний центр обладнаний засобами доступності для осіб з особливими потребами. Ці здобутки Пенсійного фонду, зокрема, відзначені Луганським обласним громадським об’єднанням осіб з інвалідністю нагородою «За доступність».

Ми ані на хвилину не забуваємо, що спеціалісти, які проводять прийом громадян, повинні досконало забезпечувати комунікацію, бути привітними, знати належним чином законодавчу базу, добре орієнтуватися в електронних сервісах, щоб наші відвідувачі йшли до нас без побоювань і сумнівів, як до друга, який допоможе. Тому ми постійно працюємо над удосконаленням роботи всіх ланок нашої структури: проводимо навчання, тестування, тренінги. Та й навіть на відпочинок деколи виїжджаємо разом, щоб була змога поділитися досвідом, поспілкуватися та краще зрозуміти одне одного. Адже кожен із фахівців сьогодні працює самовіддано і деколи навіть на межі своїх можливостей.

Фото Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області.