Торік він пройшов випробування на одній з міських ділянок, підтвердивши свою ефективність. Нині із його допомогою обробили вже вісім гектарів.

Як розповіли в департаменті екологічної політики міськради, на такі заходи цього року з місцевого бюджету виділили майже півтора мільйона гривень. Ділянки для обробки розташовано в різних районах міста. Особливу увагу приділяють територіям поблизу дитсадків, шкіл, лікарень, щільної житлової забудови.

«Застосовуваний препарат не шкодить людині, рослинам, ґрунту й фауні. Він створений на основі мінеральних солей і згубно діє тільки на амброзію. Ділянки можуть оброблятися і двічі.

Після першого етапу роблять ревізію і вирішують, чи потрібен другий етап», — каже начальник відділу екологічного контролю Тетяна Левачова.

За словами фахівців, нині амброзія полинолиста перебуває на піку свого розвитку, невдовзі почнеться процес плодоносіння. А унікальність препарату в тому, що в контактний спосіб він діє на суцвіття, зупиняє біологічні процеси й рослина впадає в коматоз. Отже, припиняється генерація пилку — препарат його абсорбує, зупиняється процес утворення чи дозрівання насіння, що зазвичай потрапляє в ґрунт.

«Якщо, працюючи на певній ділянці, бачимо, що поруч теж є амброзія, то комплексно обробляємо локації, щоб зменшити поширення цієї рослини», — зазначив директор фірми-виконавця Руслан Масненький.

Серед оброблюваних територій — ділянка на вул. Крушельницької, 14, де розташований дитячий садок № 401. «Стежимо за прилеглою територією і в механічний спосіб скошуємо амброзію.

А зовсім поруч із нашим закладом застосовується агрохімічний метод боротьби. Це дуже добре, оскільки тут щільна житлова забудова, дитсадки, школа. Така робота вкрай важлива, бо люди страждають на алергію», — наголошує його директор Тетяна Мущенко.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.