Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати кошти лише з тих боржників, які ухиляються від сплати аліментів. Тепер за виконавчими провадженнями мають списувати борги всіх тих, хто перебуває у Єдиному реєстрі боржників.
Чи запрацювала ця система, з’ясовувала наш власний кореспондент у Черкаській області.

 

Моя знайома, Валентина Миколаївна, вчителька, на час літніх канікул поїхала до Польщі на заробітки. Синові-старшокласнику залишила свою банківську картку й наказала своєчасно сплачувати комунальні платежі.

Хлопець майнув з міста у райцентр до бабусі й згадав про мамині вказівки лиш через два місяці. Через те, що у Валентини Миколаївни залишалися ще «зимові» борги за комуналку, а потім додалися «літні» — накопичилася чимала сума, котру потрібно було або негайно погасити, або просити комунальні служби про реструктуризацію.

Валентина Миколаївна, повернувшись із заробітків, почула про те, що відтепер банки зобов’язані відкривати державним виконавчим службам реквізити банківських рахунків боржників й арештовувати вклади. Стривожена жінка кинулася до знайомого юриста, і ось як владнала свої справи. Частину боргів вона одразу погасила готівковими коштами. Потім звернулася письмово до комунальних підприємств з проханням про реструктуризацію боргу. Жінці пішли назустріч — тепер розбитий на частини борг Валентина Миколаївна сплачує щомісяця.

Утім, не всім споживачам вдається своєчасно «розрулити» свої боргові зобов’язання. В одних складаються скрутні сімейні обставини, насідають різні негаразди, хвороби рідних тощо. Є безробітні, родини з низьким матеріальним забезпеченням. Є ще й неблагополучні сім’ї, з котрих роками неможливо добитися плати за комунальні послуги, бо у них грошей катма. Але є й чимало таких «клієнтів», котрі мають по кілька банківських рахунків і квартир, їздять на іномарках, відпочивають на далеких морях, а сплачувати за комунальними платіжками не поспішають.

Ось чому, поінформували в кількох комунальних підприємствах обласного центру, суми заборгованості за спожиті воду, тепло, електроенергію сягають мільйонів гривень, а їхні юридичні служби переобтяжені паперовим кругообігом щодо «вибивання» боргів із несумлінних споживачів.

Нарешті юристи, які працюють у комунальних службах, можуть полегшено зітхнути.

«З серпня 2021 року, — відповіли на запит «Голосу України» з комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго», — наше КП спільно з органами державної виконавчої служби на виконання рішення судів про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання з фізичних осіб розпочало реалізацію наказу Міністерства юстиції України від 23.03.2021 № 1061/5.

Зазначеним наказом передбачена можливість у рамках відкритого виконавчого провадження через банківські установи накладати арешт та оперативно списувати грошові кошти боржника на виконання рішення суду про стягнення заборгованості за комунальні послуги з використанням Автоматизованої системи (АСВП). Таким чином, цей наказ реалізовує технічні зміни інформаційної взаємодії виконавців із банками за допомогою АСВП».

— Раніше, — пояснив директор комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго», депутат Черкаської міської ради Павло Карась, — процедура стягнення боргу зі споживача була неповороткою і малоефективною. Державний виконавець через відділення поштового зв’язку надсилав паперовий запит та платіжні вимоги на адресу банківських установ. Це займало чимало часу, а бувало, наші документи десь губилися у поштовому морі... Нині ж взаємодія між виконавцем і банками почала виконуватися в електронному вигляді. Це зручно, швидко й досить дієво.

Отже, нині підприємство, надавач комунальних послуг, звертається з позовом або заявою про видачу судового наказу до суду — з обов’язковою сплатою судового збору. Після розгляду справи, прийняття судом рішення видається виконавчий документ, який спрямовується з відповідною заявою до органів державної виконавчої служби. Ця інстанція й відкриває виконавче провадження, що дає зелене світло на арешт банківських рахунків боржника.

— Вважаю за необхідне, — доповнює сказане Павло Карась, — запропонувати народним депутатам України внести відповідні зміни до Цивільного процесуального кодексу України, які спростять порядок, скоротять процесуальні строки розгляду справ та прийняття судами рішень про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги.

Коментар адвоката 

Згаданий наказ Мін’юсту щодо автоматичного списання будь-яких боргів мав у повному обсязі реалізовуватися з 6 липня 2021 року. Однак через те, що державне підприємство «Національні інформаційні системи» не встигло з розробленням відповідного програмного забезпечення, реалізація автоматичного списання дещо загальмувалася. Та це лише на деякий час. Уже визначено першу десятку банків, які працюватимуть з державними виконавцями щодо стягування боргів із банківських рахунків.

Тому, щоб убезпечити себе від блокування банківського рахунку, а потім списання з нього суми боргу, необхідно систематично перевіряти Єдиний реєстр боржників, який розміщений на сайті Міністерства юстиції України. Якщо ви через ті чи інші обставини потрапили до згаданого реєстру — потрібно негайно звернутися до надавача комунальних послуг і владнати справи зі своїм боргом. Одночасно можна зняти всю готівку з банківської картки — відповідальність за такі дії не передбачена. Стягування боргу відбуватиметься лише за рішенням суду. Однак, якщо ви не погоджуєтесь із нарахованою вам сумою боргу чи вважаєте її помилковою, будьте готові до подання апеляції, щоб добитися скасування рішення чи судового наказу.

Олександр ПОНОМАРЕНКО.

Підготувала Лідія ЛІСОВА.

Черкаська область.