А колись цей день широко і з розмахом відзначали в нашому краї. Адже в роки Другої світової війни в загонах народних месників воювали десятки тисяч волинян, воїнів-оточенців, народних месників, які прийшли сюди з Чернігівщини із з’єднанням партизанського генерала Олексія Федорова. Важко сказати, як би завершилися окремі вирішальні військові операції, коли б не активна діяльність народних месників у тилу ворога. Сотні пущених під укіс ворожих ешелонів із живою силою, технікою, боєприпасами, пальним підривали міць ворога. Подвиг воїнів-партизанів увічнено на меморіалах у селі Лобна, в лісових урочищах Лопатень, Сюзанка, в багатьох музеях регіону. На меморіалі Вічної слави у Луцьку є ціла алея з переліком партизанських з’єднань, загонів, груп, які діяли на території Волинської області в роки Другої світової війни.

На жаль, час немилосердний. Із тисяч колишніх партизанів в області залишилося лише кілька десятків. Страшно і те, що за цю невеличку когорту заслужених людей зовсім забули. Жодного заходу й ініціативи ОДА чи місцевих органів представницької влади не відбулося. Їх навіть не привітали. На меморіал у Луцьку поклонитися пам’яті партизанів Другої світової прийшли лише колишній голова обласної організації партизанів та підпільник Іван Глущук, голови обласної та Луцької міської організацій ветеранів України Геннадій Гулько, Валерій Севрюков. Вони поклали квіти на пам’ятні стели з переліком партизанських підрозділів, згадали словами вдячності партизанів і підпільників, які діяли на території краю.

Про ставлення до події місцевих органів представницької влади можна судити із повідомлень про визначні події цього дня, поданих в одному із інтернет-видань, контрольованому політичною силою, яка має більшість в обласній і Луцькій міській радах. Так ось, читаємо в розділі «22 вересня: свята, події, факти»: «Цього дня світ відзначає день осіннього рівнодення, Всесвітній день без автомобіля, День хоббіта, День захисту слонів, День розфарбовування сірості, День мережі,

Всесвітній день носорогів...». А де ж встановлений указом Президента України від 30 жовтня 2001 року «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, увічнення їхньої пам’яті...» і ніким не скасований День партизанської слави? Хто має відповісти за таке нехтування в області державним святом?!

Луцьк.

На знімку: голови обласної і Луцької міської організації ветеранів України Геннадій Гулько і Валерій Севрюков, колишній багаторічний керівник обласної організації партизанів та підпільників Іван Глущук (на знімку зліва направо) біля стел із переліком партизанських з’єднань і загонів на меморіалі Вічної слави в Луцьку.

Фото автора.