У багатоквартирному будинку, що по вулиці М. Донця, 14 у Солом’янському районі столиці, ще в травні зникла гаряча вода. Ні помитися, ні попрати, — бідкаються мешканці. У відповідь на справедливі нарікання чують лиш відмовки та порожні обіцянки чиновників з численних комунальних служб міста.

Жителі багатоповерхівки вже вивчили всі номери телефонів постачальників послуг на пам’ять. Телефонували і у «Київтеплоенерго», і на гарячу лінію КМДА. У відповідь чують всілякі небилиці та різні фантастичні причини зникнення гарячої води.

То їх переконують, що ситуація під контролем, а то раптом удають, що вперше почули про те лихо. Спочатку відновлення водопостачання обіцяли з наступного понеділка, згодом дату все відкладали і відкладали.

Пані Мілана теж мешкає у горезвісному будинку. Вона особисто не один раз скаржилася, доки не переконалася, що всі її звернення абсолютно марні і летять кудись у безодню. Співрозмовниця обурено розповідає, як одного дня їй нарешті повідомили, буцімто ремонтні роботи вже розпочато.

Не всиділа вдома — вирішила перевірити! Та, на жаль, помандрувавши прилеглими до будинку дворами та кварталами, пересвідчилася, що ніде навіть жодного натяку на ремонт.

Під час наступної розмови з диспетчером «Київтеплоенерго» Мілану запевнили, що тільки-но встановлять причину, так і розпочнуть ремонт. Не зрозуміло: чому інформація щоразу різна? І невже  так складно фахівцям встановити причину відсутності води!

Та і це ще не все. Телефонний дзвінок на гарячу лінію «Київтеплоенерго» теж не додав ясності. З’ясувалося, що і там не володіють інформацією. Або просто не хочуть її надати.

Результатом тривалої біганини по інстанціях, численних телефонних перемовин з представниками всіляких диспетчерських та гарячих ліній, яких, на диво, як грибів після дощу — стала така собі обнадійлива інформація, що надійшла від «Київтеплоенерго»: гарячу воду, можливо, все ж увімкнуть. Але аж через місяць. Хоч надії мало, але мешканці сподіваються. А що їм залишається у такій ситуації?

А нам подумалося: якою доречною у схожих ситуаціях була б норма закону, яка не тільки примушувала б постачальників комунальних послуг повертати кошти за ненадані в повному обсязі послуги, а й вимагала б суворо карати винних.

Київ.