Бази відпочинку будують басейни.

А з нею і території, основний дохід яких пов’язаний саме з потоками відпочивальників.

Шосту частину загальної площі запорізького регіону становлять потужні рекреаційні ресурси, які можна використовувати для розвитку курортного сектору та проведення оздоровлення населення регіону. Берегова лінія Азовського моря в межах області перевищує триста кілометрів, утворюючи піщані та піщано-черепашкові пляжі із приморсько-степовим кліматом.

Турист як сніданок комара.

Природа помилок не вибачила

Основні причини провалів курортних сезонів останніх років пов’язані з навалами медуз і комарів, а також викиданням на берег великої кількості водоростей.

Представники курортного бізнесу змушені шукати виходи із ситуації, що склалася, у тому числі поліпшувати інфраструктуру, щоб підвищити якість послуг. Один із варіантів розв’язання проблеми — будівництво басейнів на базах відпочинку. У туристичних закладах Федотової коси уже є тридцять басейнів, п’ять із яких мають підігрів і можуть працювати з кінця квітня до кінця жовтня. На базах коси Пересип функціонує 31 басейн, один з підігрівом. За прогнозами Кирилівської селищної ради, через рік-два майже на кожному об’єкті курортного бізнесу і на косах буде обладнано хоча б один басейн. Водночас власники закладів відпочинку планують забезпечити частину номерного фонду і об’єкти громадського харчування опаленням, щоб максимально продовжити проведення курортно-оздоровчого сезону.

За словами директора Приазовського національного природного парку Дмитра Воловика, за останні кілька років солоність Азовського моря значно збільшилася, що призвело до заходу із Чорного моря медуз. Основними причинами збільшення рівня солоності в морі є недостатня кількість прісної води річок, що впадають у нього, і підвищення середньорічної температури, що призводить до збільшення випару морської води.

«Зменшення надходження прісної води річок до моря пов’язане з господарською діяльністю людини: на річках установлено багато дамб, зокрема й незаконних, а русла замулені і потребують розчищення. До того ж більшість прісної води в Азовське море надходить із річок Дон і Кубань, що протікають територією Російської Федерації, і саме зменшення надходження прісної води від них стало головною причиною збільшення солоності в Азовському морі», — вважає науковець.

На його думку, методів боротьби з навалою медуз, крім установлення в морі загороджувальних споруд у вигляді сітки, наука не знає. І якщо нічого не робити з річками, що впадають, ситуація з медузами в Азовському морі навряд чи зміниться.

ДУМКА

«Нині усі курорти, розташовані на Азовському узбережжі, включно з курортами Херсонщини, щоб не втратити туристів, повинні об’єднатися й зосередитися на розв’язанні основної проблеми — появі медуз. Кирилівська селищна рада готова до активного співробітництва, до взаємодії між громадами та співфінансування. Але саме держава в особі її виконавчих органів повинна очолити розв’язання глобальних екологічних проблем», — вважає Іван Малєєв.

Бюджети підкосили медузи та антиреклама

Як розповів кирилівський селищний голова Іван Малєєв, одночасно в пік сезону селище приймало до ста тисяч відпочивальників. На початку літа стояла прохолодна погода з дощами — це затримало початок курортного сезону. Із середини липня Кирилівка почала активно заповнюватися гостями. Але поява медуз і значна антиреклама проти Приазов’я, зокрема Кирилівки, істотно зменшили обсяги туристичного потоку. У результаті літній оздоровчий сезон закінчився на два тижні раніше, ніж планувалося. Це при тому що нині є всі умови для продовження оздоровчого сезону до кінця вересня.

За оцінками власників баз відпочинку, спостерігається зниження туристичного потоку в Кирилівці від 5 до 7% порівняно з торішнім сезоном. Такі втрати є критичними не тільки для власників туристичного бізнесу Приазов’я, а й обумовлюють зниження доходів бізнесу, який надає супутні послуги. Це продаж продуктів, товарів повсякденного споживання, підакцизних товарів, розважальних послуг і послуг з перевезення. А це означає зниження доходів бюджетів усіх рівнів.

«За прогнозами, у майбутньому оздоровчому сезоні очікується ще більше зниження туристичного потоку на курорти Приазов’я, зокрема й у Кирилівку. Це обумовлено значною втратою туристичної привабливості в цьому році. Ми втрачаємо свого туриста. А втрачений турист рідко повертається. Більше того: якщо майбутній сезон супроводжуватиметься такими негативними явищами, головне з яких — медузи, то це призведе до занепаду наших курортів. І, як наслідок, територій», — пояснює Іван Малеєв.

Ще одним негативним явищем, яке значно впливає на розвиток Кирилівки як курорту, він називає антирекламу, у тому числі й у центральних ЗМІ, яка була цього року. Мовляв, цим літом антиреклама вплинула на скорочення туристичного потоку не менше, ніж об’єктивний факт появи медуз у морі. При цьому у більшості випадків вона є неправдивою та упередженою.

ЦИТАТА

«Ми створили, а вже з 1 жовтня в ОДА запрацює відділ туризму. Водночас для розв’язання системних проблем нам необхідно, щоб громади самі сталі лідерами в цьому питанні. Вони разом з райдержадміністраціями повинні проаналізувати докладно всі складові курортного сезону, проблеми, які виникають, і надати свої пропозиції їх розв’язання», — зазначає голова ОДА Олександр Старух.

Допоможе тільки об’єднання

У громаді є значні позитивні зрушення у розв’язанні проблем курорту. Це і ремонт дороги Якимівка — Кирилівка завдяки реалізації програми «Велике будівництво», і домовленості з Мелітопольською міськрадою про реалізацію в Кирилівці спільного проекту створення централізованої системи водопостачання та водовідведення з виведенням очисних стоків на центральні споруди мелітопольського КП «Водоканал». У селищі сподіваються, що ця проблема, яка стримує розвиток курорту, нарешті вирішиться. І це обумовить значний поштовх у розвитку Кирилівки як оздоровчої рекреаційної території.

Селищна рада працює над поліпшенням іміджу курорту в сфері розвитку туризму. Так, торік створили відділ розвитку туризму із трьома співробітниками. Цього року прийняли нову програму розвитку туризму на найближчі два роки. Проводять нові фестивалі, видовищні та спортивні заходи, зокрема міжнародного рівня. Увагу приділяють і благоустрою території, створенню нових локацій і туристичних магнітів. Розроблено проект розміщення інформаційного центру в селищі, створено окремий туристичний сайт курорту. Працює асоціація, що об’єднує власників турбізнесу.

Селищний голова пропонує органам влади всіх рівнів об’єднатися й уже зараз почати працювати над тим, щоб наступний оздоровчий сезон був якомога вдалішим: «Ми прагнемо до розроблення загальної стратегії розв’язання проблем, які негативно вплинули на нинішній оздоровчий період. Це і медузи, і боротьба з комарами, протидія активній антирекламі тощо».
У приазовських громадах упевнені, що території на узбережжі Азовського моря мають спільні проблеми. І єдиним шляхом до успіху є об’єднання зусиль у протистоянні цим проблемам.

Тільки будучи одне одному не конкурентами, а союзниками і партнерами, громади зможуть зробити свої території, що мають такий туристичний потенціал, потужною силою, яка розбудовує не тільки власні громади, а й сприяє розвитку всього регіону і є спроможною на міжнародному рівні.

ЦИФРА

На території трьох районів області сконцентровано понад шістсот туристичних і санаторно-курортних установ та 48 дитячих оздоровчих закладів. Щорічно Бердянськ приймає понад мільйон, а Кирилівка майже два мільйони відпочивальників. У цьому році для оздоровлення малечі в області працювало 19 таборів, у яких відпочили більш як 16 тисяч дітей.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел