Виділити більше коштів на громадські проекти, впорядкувати відносини з операторами галузі оренди транспортних засобів, поліпшити умови роботи молодих бібліотекарів. Ці й інші рішення ухвалили депутати на черговій сесії Дніпровської міськради.

Вони, зокрема, проголосували за збільшення фінансових лімітів для проектів співфінансування ОСББ і ЖБК. Якщо раніше ліміти становили 200 тисяч гривень поточних ремонтів і не більш як 1,5 мільйона для капітальних, то тепер підвищилися до 250 тисяч і 2 мільйонів відповідно. Також у 2022-му збільшиться загальний обсяг фінансування цієї програми зі 100 до 160 мільйонів гривень. Хоча вже нині об’єднання подали заявок на 187 мільйонів.

Місто також прийняло на баланс Алею дипломатів по вулиці Старокозацькій площею майже 0,8 гектара. Цього року там посадили кавказькі липи Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоель Ліон і Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина Штефан Кайль.

Депутати надали КП «Екополіс» повноваження штрафувати тих, хто порушує правила поводження з відходами й засмічує територію міста. Його співробітники зможуть складати протоколи про адміністративні правопорушення й передавати їх на розгляд адмінкомісії, яка визначить розміри фінансового покарання.

Також «перепало» і тим, хто здає в оренду електросамокати, сегвеї, гіроскутери тощо, які не мають офіційних власників. Рішення прибрати їх з вулиць пов’язано з тим, що особи, котрі видають такі транспортні засоби, використовують об’єкти комунальної власності без договорів. Щоб продовжувати працювати на території міста, їм необхідно укладати договори з КП «Дніпровські активи» ДМР і платити податки в міський бюджет.

У документі зазначено, що якщо встановити власника транспортного засобу, обладнаного електродвигуном, не можна, то такий транспортний засіб підпадає під ознаки знахідки. Уповноваженим особам виконавчих органів і комунальних підприємств надано право передавати виявлені транспортні засоби на майданчик для тимчасового зберігання з одночасною публікацією відповідного оголошення про знахідку на офіційному сайті міської ради.

«У місто ввійшли деякі транснаціональні компанії, які існують тільки в Інтернеті. Вони розкидали ці електросамокати по вулицях, і коли до них звернулися співробітники міськради, ніхто не відповідав ні на дзвінки, ні на листи. Тобто вони працюють, а власників немає. Тому все, що перебуває на вулицях міста без документів, — це знахідка», — розповів міський голова Борис Філатов.

На сесії прийняли програму підтримки й розвитку «Бібліотечна молодь» на 2021—2025 роки. У місті працюють 39 бібліотекарів віком до 35 років. Програма розрахована на те, що їх кількість щорічно зростатиме, а кадровий потенціал публічних бібліотек зміцнюватиметься. Молоді бібліотекарі будуть отримувати щомісячну доплату у дві тисячі гривень, зможуть вчитися й підвищувати кваліфікацію, а також брати участь у міжнародних і всеукраїнських заходах. У такий спосіб зросте професійний рівень молодих фахівців і зменшиться рівень плинності кадрів серед них.

Дніпро.