На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

За його словами, в разі ухвалення законо-проекту будуть реалізовані принципи відкритості та гласності правотворчої діяльності, а також повноцінно враховано позиції заінтересованих осіб — як стосовно законодавчого врегулювання конкретних суспільних відносин, так і стосовно змісту проекту нормативно-правового акта (НПА).

«Орієнтиром для нас є країни розвинутої демократії, які на сьогодні впровадили кращий досвід вироблення державної політики із забезпеченням проведення консультацій, залученням заінтересованих осіб та належним рівнем прозорості роботи державних інституцій.

Законопроект № 5707 визначає проведення публічних консультацій обов’язковим етапом процесу підготовки НПА (крім винятків, визначених законами України)», — поінформував Руслан Стефанчук.

Як пояснив він, усі зацікавлені в проекті НПА особи повинні мати доступ до участі в публічних консультаціях: бути завчасу попередженими про форму, час, місце їх проведення та порядок участі.

«За результатами публічних консультацій суб’єкт правотворчої діяльності готує та оприлюднює звіт про всі заходи, проведені в рамках публічних консультацій, отримані пропозиції та результати їх опрацювання. Без проведення публічних консультацій можлива розробка і прийнят-тя проектів НПА з питань запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, ліквідації їх наслідків та інших питань, пов’язаних із виникненням загрози життю, здоров’ю, свободі, безпеці людини», — наголосив Перший заступник глави парламенту.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.