Понад 600 населених пунктів Кіровоградської області не мають власних органів місцевого самоврядування. Регіон став першим в Україні, де стартував пілотний проект зі створення таких органів у населених пунктах, віддалених від центру територіальної громади.

Активну роботу щодо виконання на території області Закону України «Про органи самоорганізації населення» розпочала обласна асоціація органів місцевого самоврядування. У липні 2013 року Координаційна рада Кіровоградської обласної асоціації підтримала проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, прийнявши рішення, згідно з яким було рекомендовано розпочати реалізацію першого її етапу: створення законодавчої бази через ухвалення відповідних нормативно-правових актів, забезпечення широкого обговорення проекту концепції (шляхом проведення круглих столів, громадських зборів, семінарів, зустрічей у трудових колективах тощо) на територіях районів та активне запровадження практики створення органів самоорганізації населення в процесі управління громад. Сьогодні за сприяння асоціації в рамках реалізації концепції територіальні громади розпочали роботу зі створення органів самоорганізації населення.

А днями проблеми та перспективи реалізації концепції представники органів місцевого самоврядування Кіровоградщини обговорили під час ІІІ Конференції Кіровоградської обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

Місцеві ради прагнуть здійснювати ефективне управління територіями у межах визначених законодавством повноважень, сприяти постійному зростанню соціально-економічних показників, залучати додаткові кошти та спрямовувати їх на розвиток громад — зазначив під час виступу на конференції голова Кіровоградської обласної ради, голова асоціації органів місцевого самоврядування Микола Ковальчук.

Він повідомив колегам, що в регіоні проаналізовано реальний стан соціально-економічного розвитку, визначено стратегічні напрями, над вирішенням яких працюють громади, депутати, органи місцевого самоврядування та державної виконавчої влади. Для розвитку важливе все. Але не варто сподіватися лише на кошти бюджетів. Головне сьогодні — створення максимально сприятливих умов для діяльності в області вітчизняних та іноземних інвесторів. Також бажання залучати на розвиток громад більше коштів спонукало Кіровоградську обласну раду, зокрема, й до участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

З кожним роком збільшується й кількість учасників обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Делегати конференції, крім інших, розглянули питання «Про результати роботи з актуалізації обласної програми «Центральний регіон-2015», «Про заходи щодо співпраці органів місцевого самоврядування з дільничними інспекторами з питань підвищення якості життя територіальних громад області» та «Про Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні».

Кіровоградська область.

ДОВІДКОВО

Проект обласної ради «Створення та застосування сучасних інформаційно-комунікаційних систем у процесі співпраці з територіальними громадами Кіровоградської області» став цьогорічним переможцем. На його реалізацію з державного бюджету 2014-го буде виділено 440 тисяч гривень та залучено ще 250 тисяч гривень коштів організацій-партнерів.